В Енергодарі росіяни відключили останню лінію ЗАЕС

16:32, 05.09.2022
В Енергодарі росіяни відключили останню лінію ЗАЕС

На Запорізькій АЕС відключили від мережі шостий енергоблок.

На ЗАЕС відключили останню лінію, що що з`єднувала вузол Запорізької АЕС з енергосистемою України. Це сталося через пожежу, спричинену російськими обстрілами

 

Як інформує Україна молода, про це у Телеграмі повідомляє «Енергоатом». 

 

Зазначається, що протягом останніх трьох діб російські війська продовжують інтенсивні обстріли території навколо Запорізької АЕС. Ворожим вогнем були пошкоджені й відключені наступні лінії електропередачі: 750 кВ ЗАЕС – Дніпровська, 330 кВ ЗаТЕС – Каховська та ЛЕП 330 кВ ЗаТЕС – Мелітополь. 

 

Також пошкоджений АТ 750/330 кВ ЗАЕС. Інші лінії вузла ЗАЕС/ЗаТЕС зазнали пошкоджень раніше. Це вже другий випадок такого відключення в історії. Вперше було 25 серпня.

 

«Сьогодні, 5 вересня 2022 року, внаслідок пожежі, яка сталася через обстріли, була відімкнена ЛЕП 330 кВ ЗаТЕС – Феросплавна, тобто остання лінія, яка з`єднувала вузол ЗАЕС/ЗаТЕС із енергосистемою України! Як наслідок – був розвантажений та відключений від мережі енергоблок №6, який зараз живить власні потреби ЗАЕС»,– заявили в Енергоатомі.

 

Як відомо, 3 вересня Міжнародне агентство з атомної енергії заявило про відключення Запорізької атомної електростанції від основної лінії електропередачі. Зазначалося, що ЗАЕС продовжує працювати через резервну лінію.

 

Місія МАГАТЕ відвідала ЗАЕС 1 вересня. Того ж дня більша частина делегації залишила захоплений росією об'єкт. Шість експертів МАГАТЕ залишилися на Запорізькій АЕС, а надалі агентство планує забезпечити постійну присутність на станції двох своїх представників.

 

ЗАЕС є найбільшою атомною станцією в Європі. 4 березня її захопили російські військові, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію.

ООН, США та Україна закликали росії до виведення військової техніки та особового складу з ядерного об’єкта. 
 

Як повідомляла УМ, місія МАГАТЕ перебувала на території захопленої росіянами Запорізької атомної електростанції в Енергодарі Запорізької області лише трохи більше двох годин під час візиту в четвер, 1 вересня.

 

Втім, гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі запевнив, що команда МАГАТЕ збереже присутність на Запорізькій АЕС: на станції залишилось 5 співробітників організації.