Україна закликає Туреччину закрити протоки для російських суден зі зброєю

18:06, 02.09.2022
Україна закликає Туреччину закрити протоки для російських суден зі зброєю

Щонайменше чотири російські кораблі під виглядом різної продукції переправляли зброю для війни в Україні Середземним морем, акваторії якого контролюються Анкарою

Україна закликала Туреччину закрити протоки Босфор і Дарданелли для російських кораблів зі зброєю на борту. Судна окупантів проходять через протоки, які контролює Анкара, під виглядом перевезення різної продукції. Мовиться про щонайменше 4 кораблі.
 
Як інформує Україна молода, про це стало відомо з розслідування видання The Wall Street Journal.
 
Кораблі відправляються з бази РФ в Сирії, а потім пропливають через Босфор і Дарданелли. Ці протоки контролюються Туреччиною і виступають єдиним способом увійти в акваторії Чорного моря з Середземного.
 
У розслідуванні згадується судно Sparta II, яке 27 серпня переправило в чорноморський порт зенітно-ракетні комплекси С-300. Корабель належить московській компанії «Оборонлогістика». Вона співпрацює з Міністерством оборони Російської Федерації і перебуває під санкціями США. При цьому в «Оборонлогістиці» стверджували, що судно перевозило оливкову олію з Середземного в Чорне море.
 
Київ вже звернувся до турецької влади з проханням вжити заходів.
 
У МЗС України повідомили, що турецькому послові вже вручили ноту протесту через те, що росія змогла перевезти через Босфор ракети С-300. Їх країна-окупантка транспортувала з Сирії.
 
Міністерство закордонних справ України викликало посла Туреччини Ягмура Ахмета Гюльдере у зв'язку з проходом корабля Sparta II через Босфор та висловили занепокоєння.
 
Мовиться, що судно, на борту якого російські загарбники транспортували ракети С-300, підпадає під визначення військового корабля.
 
За словами посла України у Туреччині Василя Боднара, комерційні кораблі можуть вільно проходити через Босфор і Дарданелли, згідно з конвенцією Монтре. А Sparta II входить в зазначену категорію, тому судно пропустили, хоч на його борту могла бути зброя.