Самойлів день: що заборонено робити чоловікам

16:51, 02.09.2022
Самойлів день: що заборонено робити чоловікам

2 вересня за народним календарем — Самойлів день

2 вересня Самойлів день – народне свято батьків та чоловіків. Віруючі православної церкви вшановують пам'ять біблійного пророка Самуїла або Шмуеля (тобто «почутого Богом»).
 
З цього приводу в народі говорили: «Самойло-пророк сам Бога за мужика молить». У цей день чоловікам не можна працювати, а про одруження не варто і думати.
 
Про це інформує Україна молода.
 
Наші пращури помітили, що якщо у цей день спекотний день, то зима буде холодною. Адже часу їм залишалося зовсім мало, оскільки зима неминуче наближалася.
 
На той час у лісах вже з'являлися перші зимові опеньки, і діти з кошиками йшли за цими грибами на весь день. Традиційно у це свято слов'яни готували смажені гриби з картоплею та цибулею.
 
Також Самойлів день – народне свято батьків та чоловіків. З цього приводу в народі говорили: "Самойло-пророк сам Бога за мужика молить" .
 
Замість них роботою на городі займалися жінки, тому селяни казали: "Буряка — дівкам невільниця" . Звідси і ще одна назва свята – Буряк. Так, вже настав час смикати буряк і моркву.
 
Тому дочка на Самуїла завжди намагалася подати зранку батькові сімейства ошатну сорочку, бажано нову та вишиту своїми руками. Дружина накривала добротний сніданок: ставила на стіл свіжу сметану, мед, випікала млинці чи оладки. Вважалося, що чим кращим буде настрій глави сім'ї цього дня, тим краще підуть справи у всьому будинку.
 
Крім того, на той час починала встигати горобина, до якої селяни придивлялися уважно. Справа в тому, що рясний урожай горобини обіцяє гарний урожай вівса.
 
Не можна стригти волосся і нігті в Самойлів день , таким чином вкорочуєш своє життя, вірили люди. Також не варто сваритись 2 вересня. Поганою прикметою вважається не тільки відкритий конфлікт, а й будь-який спосіб з'ясування відносин. Не рекомендується цього дня займатися сватанням та розмовляти про одруження.

Як повідомляла УМ, 7 липня — одне з найбільш древніх і містичних слов’янських свят Івана Купала, що пов’язане з прославленням трьох стихій: вогню, води та літніх трав. З їх допомогою можна як відігнати злих духів, так і привернути, тому важливо здійснювати обряди і слідувати купальським традиціям правильно.