Представники МАГАТЕ вирушили з Києва до ЗАЕС

09:16, 31.08.2022
Представники МАГАТЕ вирушили з Києва до ЗАЕС

Зустріч представників МАГАТЕ в Києві з Президентом України. (Фото: Офіс Президента)

Із Києва до Запорізької АЕС, аби оглянути ситуацію та встановити постійне представництво, вирушила місія МАГАТЕ.

 

Як інформує УМ, про це заявив генеральний директор МАГАТЕ Маріано Гроссі на брифінгу в Києві.

 

«Ми нарешті вирушаємо після шести місяців зусиль. МАГАТЕ прямує на Запорізьку АЕС. Як ви знаєте, ми маємо дуже важливу задачу там – попрацювати і оглянути справжню ситуацію там, допомогти стабілізувати ситуацію наскільки це можливо», - сказав він.

 

Очільник МАГАТЕ додав, що місія планує провести на станції декілька днів, зокрема поспілкуватися з персоналом, і доповісти за підсумками поїздки. За словами Гроссі, організація також має намір встановити на станції постійне представництво.

 

Крім того, генеральний директор зауважив, що МАГАТЕ вперше перетинає фронт: «Ми прямуємо до зони бойових дій, до окупованих територій. Це вимагає чітких гарантій не тільки від рф, але й від України. Ми мали змогу це забезпечити».

 

Як повідомлялося, місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на чолі з її главою Рафаелем Гроссі прибула до української столиці напередодні запланованого візиту на Запорізьку АЕС.

 

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, обстрілюють прилеглу територію.

 

ООН, США та Україна закликали рф до виведення військової техніки та особового складу з ядерного об’єкта.

 

Як повідомляла УМ, коридори до ЗАЕС для місії МАГАТЕ обстрілюються росіянами.