Рада підтримала законопроект про медіа у першому читанні

15:14, 30.08.2022
Рада підтримала законопроект про медіа у першому читанні

Законопроєкт «Про медіа» підтримали 233 депутати

Верховна Рада у першому читання підтримала новий закон «Про медіа» №2693-д, що потрібний для початку переговорів про вступ в ЄС
 
Як інформує Україна молода, з посиланням на Верховну раду.
 
Законопроєкт підтримали 233 депутати. За документ проголосували 179 депутатів від "Слуги народу", 6 – від "Батьківщини", 12 - "Платформа за життя і майбутнє", 7 – Партія "За майбутнє", 12 – "Довіра", 12 - "Відновлення" та 5 позафракційних.
 
"Європейська солідарність" та "Голос" не дали голосів за документ.
 
Варто зазначити, що 29 серпня 34 народні депутати з п’яти фракцій та позафракційні звернулися до спікера Ради з закликом зняти з найближчого пленарного засідання законопроєкт "Про медіа". 
 
Зокрема, нардеп "Європейської солідарності" Володимир В’ятрович зазначив, що гуманітарний комітет має ще раз розглянути законопроєкт і "усунути усі небезпеки розмінування культурного кордону з Росією".
 
В’ятрович зазначив, що "комусь дуже хочеться протягнути закон у першому читанні саме зараз і обов’язково з антиукраїнськими нормами". 
 
Схвалення закону "Про медіа" є одним з критеріїв, необхідних для початку переговорів про вступ України до ЄС.
 
Віцепрем’єрка з європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в інтерв’ю журналістам висловила впевненість, що цей закон буде ухвалений, бо, за її словами, "навіть ті депутати, які не готові прямо зараз віддати голос, не сумніваються в тому, що ухвалення закону потрібне".
 
Як повідомляла УМ, американський Комітет захисту журналістів закликає Верховну Раду відхилити проект Закону про Медіа. Українські законодавці мають переглянути проект закону про ЗМІ, який загрожує обмеженням свободи преси в країні та відійде від стандартів Європейського Союзу.