Удар по Чаплиному: МЗС України обурене скандальною заявою координаторки ООН

13:41, 26.08.2022
Удар по Чаплиному: МЗС України обурене скандальною заявою координаторки ООН

Внаслідок удару російських сил по селищу Чаплине загинуло щонайменше 25 осіб. (Фото з відкритих джерел)

Гуманітарний координатор ООН в Україні Деніз Браун після удару російських сил по селищу Чаплине закликала усі сторони конфлікту дотримуватися міжнародного гуманітарного права.
 
У зверненні, яке публікує пресслужба організації, Браун висловила слова співчуття через загибель цивільних українців. 
 
Та у тексті не було жодної згадки про те, що саме країна-агресорка РФ здійснила ракетний удар, наслідком якого стали смерті десятків людей, в тому числі й дітей. 
 
Ба більше, у зверненні сказано, що вже шість місяців громадяни України спостерігають за тим, як їхніх близьких вбивають та ранять, а будинки та школи зазнають нападів. Та Браун і тут не стала уточнювати, що агресія - справа рук саме російських військових. 
 
На це відреагували в МЗС України. 
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє речник українського зовнішньополітичного відомства Олег Ніколенко у Фейсбуці.
 
Він заявив, що у МЗС розчаровані відсутністю чіткої позиції офісу гуманітарного координатора ООН щодо ракетного обстрілу РФ, уналідок яких було вбито 25 цивільних, нагадавши, що Міноборони РФ до того ж зізналося в скоєному. 
 
«Заклики високого представника ООН до „всіх сторін“ дотримуватись міжнародного гуманітарного права виглядають відірваними від реальності. Прирівняння жертви до агресора абсолютно неприйнятне», — зазначив він у своєму Facebook.
 
Ніколенко висловив сподівання, що структури ООН зможуть скористатися присутністю в Україні та розібратися, яка саме сторона має дотримуватись своїх зобов’язань з міжнародного гуманітарного права, «бомбардуючи Чаплине та інші українські міста та села».
 
Як повідомляла УМ, російські війська завдали серію ракетних ударів по Чаплиному 24 серпня, у 31-у річницю Незалежності України.
 
Російські ракети влучили по приватному будинку та об'єктам залізничної інфраструктури, зокрема, по станції, де внаслідок вибуху згоріли кілька пасажирських вагонів і припаркованих поряд автомобілів.