Знеструмлений південь: після обстрілу Енергодара без світла лишилися міста Херсонщини та Запоріжжя

16:50, 25.08.2022
Знеструмлений південь: після обстрілу Енергодара без світла лишилися міста Херсонщини та Запоріжжя

Пожежа на території ЛЕП в Енергодарі після російського обстрілу. (Фото Бердянської міськради)

Саме ворожий обстріл міста Енергодар і викликана ним пожежа та пошкодження ЛЕП можуть бути причиною знеструмлення більшості населених пунктів на тимчасово окупованих рф територіях Запорізької і Херсонської областей у четвер.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба Бердянської міськради у соцмережах.

 

«Станом на зараз ймовірною причиною знеструмлення півдня України (майже всіх окупованих міст) називають ворожий обстріл Енергодара, результатом якого стала масштабна пожежа навколо міста та пошкодження ліній електропередач», - йдеться у повідомленні.

 

У мерії зазначили, що терміни усунення аварії поки не відомі. Тим часом у Бердянську утворилися великі черги за паливом та питною водою. Також у місті майже немає мобільного зв‘язку від російських мобільних операторів. Люди виходять на вулицю, щоб просто дізнатись новини.

 

Тоді як перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський повідомив у соцмережах, що жителі на тимчасово захопленій території Херсонщини залишилися без енергопостачання, а отже, і без центрального водопостачання та без зв'язку.

 

Пан Соболевський підкреслив, що гуманітарний кошмар, викликаний окупацією, лише посилюється.

 

"Крім того, вимкнені морозильні камери в торгових точках можуть призвести до псування харчових продуктів, що потім може спричинити спалах інфекційних кишкових захворювань. І нарівні з цими проблемами - інформаційний вакуум, оскільки без зв'язку люди не мають можливості отримувати об'єктивну інформацію", - наголосив перший заступник голови облради.

 

За його словами, загарбники заявили, що протягом двох днів відновлять енергопостачання. Проте якщо терміни затягнуться, ситуація почне погіршуватися з кожним днем, додав Соболевський.

 

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко поінформував, що через ворожі обстріли Запорізької АЕС частина лікарень на тимчасово захоплених територіях Запорізької та Херсонської областей опинилась без електроенергії.

 

"рф пробиває чергове дно – через ворожі обстріли Запорізької АЕС частина наших лікарень, які тимчасово окуповані, залишилася без електропостачання та можливості нормально функціонувати", - заявив глава МОЗ.

 

                                                Фото: facebook.com/viktor.liashko

 

За його словами, під загрозою опинилося життя людей, які перебувають в операційних, на апаратах ШВЛ, у реанімаціях.

 

"Знеструмлюючи наші лікарні, рф вчергове показує світу своє справжнє обличчя - обличчя терориста", - наголосив Ляшко.

 

Начальник Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко повідомив, що в Енергодарі горить ліс неподалік від яхт-клубу. Російські загарбники розганяють панічні настрої у людей по обидва береги Каховського водосховища.

 

Мер Енергодара Дмитро Орлов каже, що законна влада міста з’ясовує, наскільки критична ситуація та чи можна її виправити найближчим часом.

 

Мелітополь, Херсон та деякі населені пункти Херсонської області також знеструмлені. Водопостачання у Херсоні відключилося.

 

Тим часом "РИА Новости" з посиланням на окупаційну владу повідомляють, що на Запорізькій АЕС після збою електропостачання спрацювали системи безпеки – і нібито "було здійснено перепідключення". Втім, росіяни можуть видавати бажане за дійсне.

 

Як повідомляла «УМ», витік радіації через обстріли росіян території ЗАЕС буде розцінений, як атака на НАТО. У цьому випадку Північноатлантичний Альянс задіє  статтю 5 свого статуту.