Євросуд з прав людини зобов'язав рф забезпечити права військовополонених з Азовсталі

14:35, 24.08.2022
Євросуд з прав людини зобов'язав рф забезпечити права військовополонених з Азовсталі

Росія має терміново забезпечити права полонених та надати їм медичну допомогу

Європейський суд з прав людини дав росії термінові вказівки негайно забезпечити права українських військовополонених азовців, включаючи медичну допомогу. 
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба Мін'юсту України.
 
Європейський суд з прав людини 23 серпня терміново розглянув клопотання України щодо дотримання росією прав полонених захисників України.
 
Розглянувши клопотання України ЄСПЛ зазначив, що у справі "Олійниченко проти росії та України" надав РФ термінові вказівки щодо негайного забезпечення закріплених Женевською конвенцією прав, зокрема на медичну допомогу.
 
Ці права «охоплюють будь-які запити від імені українських військовополонених, у яких надано достатньо доказів щодо серйозного і неминучого ризику завдання непоправної шкоди їхній фізичній цілісності (ст. 3 Конвенції) та/або праву на життя (ст. 2 Конвенції)».
 
ЄСПЛ наголосив, що надані Росії вказівки щодо українських військовополонених продовжують діяти, та зазначив, що вони також застосовуються і у міждержавній справі "Україна проти росії (Х)".
 
Страсбурзький суд також терміново поінформував Комітет міністрів Ради Європи про це рішення.
 
«Рішення ЄСПЛ є підтвердженням того, що суд уважно ставиться до усіх справ, пов’язаних зі збройною агресією, незважаючи, чи то міждержавна, чи індивідуальна справа. Тимчасові заходи у міждержавній справі України проти Росії тепер також охоплюють і права військовополонених»,– зазначила заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра.
 
23 серпня Україна подала низку нових термінових вимог до Європейського суду з прав людини стосовно українських військових з "Азовсталі".
 
Як повідомляла УМ, українська  влада звернулася до світових лідерів і міжнародних організацій відвідати полонених в Оленівці та завадити незаконне судилище над українськими захисниками в Маріуполі.