Зеленський і генсек ООН у Львові обговорили ядерний шантаж рф на ЗАЕС

18:01, 18.08.2022
Зеленський і генсек ООН у Львові обговорили ядерний шантаж рф на ЗАЕС

Володимир Зеленський під час зустрічі з генсеком ООН Антоніу Гутеррешем (Фото Офісу президента)

Сьогодні, 18 серпня, Президент України Володимир Зеленський у Львові зустрівся з генеральним секретарем Організації об'єднаних націй Антоніу Ґутеррішем.
 
Як інформує Україна молода, про це очільник держави повідомив у Telegram.
 
Зеленський з Ґуттерішем домовилися, зокрема, про продовження координації в реалізації зернової ініціативи.
 
Також обговорили можливі напрямки її розвитку, питання незаконної та примусової депортації українців, звільнення з полону наших військовослужбовців і медиків.
 
Окрему увагу приділили темі ядерного шантажу Росії на Запорізькій АЕС.
 
"Цей свідомий терор з боку агресора може мати глобальні катастрофічні наслідки. Тому ООН повинна забезпечити безпеку цього стратегічного об'єкта, його демілітаризацію та повне звільнення від російських військ", – зазначив Зеленський.
 
 
 
 
Також Президент Володимир Зеленський під час окремої, двосторонньої зустрічі обговорив з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом удосконалення зернової ініціативи, ситуацію навколо Запорізької атомної електростанції та ядерний шантаж РФ.
 
Також говорили про крадіжку Росією зерна на тимчасово окупованій території та питання оборонної взаємодії, повідомив Зеленський у Telegram.
 
 
Вже після цього у Львові почались переговори президента Зеленського, президента Туреччини Ердогана та генерального секретаря ООН Ґутерріша.
 
Є вірогідність, що Ердоган запропонує Зеленському провести зустріч з президентом росії путіним.
 
У президента Туреччини повідомляли, що йтиметься про "механізми для експорту українського зерна на світові ринки й припинення українсько-російської війни дипломатичним шляхом".
 
Як повідомляла УМ, Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш приїхав до Львова і розташувався у готелі у середу ввечері. Пан Гутерреш планує зустрітися в місті Лева і з президентом України Зеленським і президентом Туреччини Ердоганом.