Польща дає 1 млн злотих за інформацію про причини масштабного забруднення річки Одер

12:57, 14.08.2022
Польща дає 1 млн злотих за інформацію про причини масштабного забруднення річки Одер

Наслідки викидів шкідливих речовин в Одер.

Винагороду в 1 мільйон злотих (€215 тисяч) оголосив Уряд Польщі за інформацію про причини масштабного забруднення річки Одер, яка протікає від Німеччини через Чехію до Польщі.

 

Як інформує УМ, про це повідомило Польське радіо.

 

Забруднення виявили на кордоні з Німеччиною, воно призвело до масового вимирання риби. За даними польських чиновників, з Одера вже дістали десять тонн мертвої риби. «Разом з міністром внутрішніх справ і поліцією ми погодили, що буде визначена спеціальна нагорода, щоб можна було якомога швидше встановити, хто і коли став винуватцем такого злочину стосовно навколишнього середовища», — наголосив премʼєр-міністр країни Матеуш Моравецький.

 

 Польща також планує звернутися з цього питання до Німеччини.

 

При цьому, співробітники лабораторії, яка відповідає за перевірку якості води в Одері, виявили у пробах високий вміст ртуті, пише Deutsche Welle.

 

Зазначається, що забруднення Одера, ймовірно, вплине на морське життя аж до Балтійського моря. Міністерство довкілля німецької землі Мекленбург-Передня Померанія (Німеччина) закликало жителів утриматися від лову риби в річці та використання її води в будь-яких цілях.

 

Мер східнонімецького міста Шведт у федеральній землі Бранденбурґ Аннекатрін Гоппе назвала загибель тисяч риб екологічною катастрофою небувалих масштабів, наслідки якої можуть відчуватися роками.

 

У суботу, вранці 13 серпня, працівників служби надзвичайних ситуацій Німеччини направили для збору мертвої риби.

 

Як повідомляла УМ, екологію України після війни доведеться відновлювати десятиріччями.