Війна в Україні є боротьбою за мінеральні та енергетичні багатства нації – WP

11:03, 11.08.2022
Війна в Україні є боротьбою за мінеральні та енергетичні багатства нації – WP

Росія захопила родовищ корисних копалин в Україні на $12,4 трильйона. (Фото: The Washington Post)

Щонайменше $12,4 трлн. становить вартість покладів корисних копалин, які розташовані на тимчасово окупованих рф територіях України.

 

Як інформує УМ, про це пише The Washington Post із посиланням на аналіз SecDev.

 

Зазначається, що наразі РФ контролює в Україні 63% вугільних родовищ, 11% нафтових, 20% газових, 42% родовищ металів та 33% – рідкоземельних та інших критичних мінералів, зокрема літію.

 

Ці дані враховують як окуповані РФ до 24 лютого 2022 року території, так і захоплені під час повномасштабного вторгнення в Україну.

 

Так, за час повномасштабної війни окупанти захопили 41 родовище вугілля, 27 – природного газу, 14 – пропану, дев’ять – нафти, шість – залізної руди, два – титанової руди, два – цирконієвої руди, одне – стронцію, одне – літію, одне – урану, одне – золота. Крім того, було захоплено великий кар’єр вапняку, який раніше використовувався Україною для виробництва сталі.

 

Видання зазначає, що загалом Україна має одні з найбільших у світі покладів титанової та залізної руди, родовища літію та величезні запаси вугілля. Їх загальна вартість складає десятки трильйонів доларів.

 

Водночас аналітики вважають, що втрата покладів корисних копалин, зокрема вугілля, є менш суттєвою для України, ніж позбавлення її транзитних морських шляхів після захоплення РФ портів і блокування судноплавства у Чорному морі. 

 

Як повідомляла УМ, ЗСУ звільнять Херсон і завершать активну фазу війни до кінця року.