Джонсон і Макрон підтвердили наміри далі підтримувати Україну

11:51, 10.08.2022
Джонсон і Макрон підтвердили наміри далі підтримувати Україну

Лідери Великобританії й Франції говорили про допомогу для України та про не допустимість втоми Заходу від війни

Британський прем’єр-міністр Борис Джонсон та французький президент Еммануель Макрон наголосили на намірах і далі допомагати Україні на тлі активних боїв у російсько-українській війні. Ці офіційні заяви Лондона і Парижа пролунали  під час телефонної розмови лідерів. 
 
Як інформує Україна молода, про це повідомила пресслужба Єлисейського палацу 
 
У ході розмови Джонсон та Макрон говорили про допомогу Україні, а також про продовольчу кризу, спричинену російською агресією. 
 
«Президент і прем’єр-міністр підтвердили рішучість намірів підтримувати Україну так довго, як це буде потрібно, а також зберігати високий рівень координації між партнерами, щоб задовольнити військові, гуманітарні та економічні потреби українців»,— йдеться у викладі.
 
Обидва лідери наголосили на важливості продовження підтримки народу України в його боротьбі.
 
«Вони погодилися, що британські та французькі зусилля у навчанні й оснащенні українських солдатів дають на війні значні наслідки, і що не можна допустити західної втоми від війни», - сказано у британському викладі.
 
У повідомленні про розмову Макрона і Джонсона французька сторона окремо зупинилася на тому, що Париж і Лондон на тлі світової продовольчої кризи, спричиненої російською агресією проти України, підтримують так звані «лінії солідарності» - координаційну програму Європейського Союзу, що допомагає Україні збільшити експорт сільськогосподарської продукції залізничними, автомобільними й річковими через Європу. 
 
Британський уряд цього літа започаткував масштабну програму військового навчання українців на базах у Великій Британії, що має охопити загалом приблизно 10000 новобранців з України.
 
7 серпня Швеція оголосила, що також надсилає в Британію своїх військових інструкторів на додаток до фахівців з Нової Зеландії.
Франція стала однією з держав, що надала Україні важку далекобійну артилерію та забезпечила навчання українських військових для використання тієї зброї.
 
Джонсон і Макрон також обговорили зміцнення двосторонніх відносин між Францією та Сполученим Королівством.
 
Як повідомляла УМ, Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон планує «прощальну поїздку» до  України, щоб зустрітись із президентом України Володимиром Зеленським перед тим як залишити свій кабінет на Даунінг-стріт у вересні.