Ворожі ракети вдарили по ЗАЕС: захоплену територію ворог замінував

10:39, 06.08.2022
Ворожі ракети вдарили  по ЗАЕС: захоплену територію ворог замінував

Рашисти обстріляли Запорізьку АЕС, є загроза витоку водню і розпилення радіації

Російські окупанти продовжують демонструвати усьому світу свій терористичний потенціал.
 
Цього разу вони цілеспрямовано били по магістралі, якою до Запорізької АЕС постачають водень.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.
 
«Вчора ввечері ворожий обстріл був здійснений по магістралі, що транспортує водень на ЗАЕС. Виникла пожежа. Інформації щодо постраждалих немає. Також внаслідок пошкоджень ліній електропередач 4-й енергоблок станції відключений від енергосистеми та переведений до резерву»,— йдеться у повідомленні. 
 
Що стосується можливих постраждалих від удару росіян, то такої інформації наразі немає.
 
Зауважимо, що напередодні стало відомо про три «прильоти» на території Запорізької АЕС. Ворог влучив поблизу одного з енергоблоків, в якому розташований ядерний реактор. Саму ж атаку окупанти здійснили з реактивних систем залпового вогню.
 
Додамо, що перед атакою російські представники "Росатому" поспіхом покинули Запорізьку АЕС. Як зауважили співробітники "Енергоатому", це свідчить про те, що вони знали про удар, що планують завдати вороги.
 
Попри всю небезпеку, український персонал ЗАЕС залишається на своїх робочих місцях. Співробітники дотримуються усіх заходів, що могли б дозволили забезпечити ядерну, а також радіаційну безпеку. Крім того, займаються ліквідацією наслідків пошкоджень.
 
Також стало відомо, що на територію захопленої Запорізької атомної електростанції в Енергодарі заїхала колона ворожої техніки.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє видання The Insider із посиланням на джерела.
 
Наголошується, що колона прибула на територію АЕС 2 серпня. Вантажівки зупинилися між 1-м та 2-м енергоблоками. Потім частина машин почала заїжджати на територію машинного залу першого енергоблоку. Сам машинний зал замінували. 
 
За даними іншого джерела, на території АЕС перебувають близько 500 російських солдатів, БТРи, зенітні установки та техніка для радіохімічної розвідки. Крім того, територія навколо станції також замінована загарбниками.
 
Є інформація, що поблизу села Водяне, що поруч з АЕС, розташували ворожі батареї Градів. 
 
Додамо, що ця ніч для мешканців Запорізької області теж не була спокійною. Окупанти продовжують тероризувати мирне населення, обстрілюючи цивільну інфраструктуру.
 
Як розповів Олександр Старух, російські військові завдали ракетного удару по Запоріжжю. Ворог влучив в об'єкт інфраструктури у Шевченківському районі міста. Попередні дані свідчать про відсутність постраждалих. Що стосується значних руйнувань, то їх не зафіксували.
 
Крім того, російські військові вночі обстріляли промисловий майданчик у селищі міського типу Степногірськ. Там окупанти пошкодили електропідстанцію. Тож усі населені пункти громади залишаються без світла.
 
Як повідомляла УМ, гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що окупована Запорізька АЕС «вийшла з-під контролю». 
 
Днями державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен заявив, що окупанти перетворили Запорізьку атомну електростанцію на «ядерний щит». 
 
Через зростання небезпеки для українськими АЕС внаслідок російського вторгнення Україна закликала ООН закрити небо над ядерними об’єктами нашої країни.