Ненсі Пелосі завершила історичний візит до Тайваню

14:37, 03.08.2022
Ненсі Пелосі завершила історичний візит до Тайваню

Попри бурхливі протести Китаю, який вважає Тайвань своєю провінцією, спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі здійснила візит на острівну державу

Спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі вилетіла з Тайваню з аеропорту Тайбею Суншань.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє BBC. 
 
Близько 13:00 за Києвом літак Ненсі Пелосі вирушив у дорогу, завершуючи її візит тривалістю менше доби. 
 
Під час візиту Пелосі та ще п’ять членів Конгресу США у складі делегації зустрілися з керівництвом Тайваню.  
 
Далі спікерка продовжить турне Азією. З Тайваню вона прямує спершу до Південної Кореї, далі - Японії. 
Пелосі стала найвищим американським політиком, який відвідав острів за останні 25 років. 
 
Заступник міністра закордонних справ Китаю Се Фен у зв’язку з її приїздом викликав посла США Ніколаса Бернса та оголосив військові навчання навколо Тайваню.
 
 
У повідомленні МЗС Китаю зазначається, що Се Фен «передав суворі заяви» проти візиту Пелосі. Інших подробиць не уточнюється.
 
Зазначимо, що це перший з грудня 2018 року виклик американського посла в Китаї – тоді він відбувся на тлі затримання фінансового директора Huawei, яку США оголосили причетною до промислового шпигунства.
 
Як відомо, літак із спікеркою Палати представників США Ненсі Пелосі у вівторок ввечері приземлився у столиці Тайваню Тайбей.
 
Китай негайно засудив візит Пелосі, а міністерство закордонних справ заявило, що він завдає серйозної шкоди миру та стабільності в Тайванській протоці.
Пекін пообіцяв вжити заходи у відповідь на візит Пелосі, зазначивши, що наслідки, що випливають з нього, повинні нести США та сепаратистські сили «незалежності Тайваню».
 
Китайські державні ЗМІ повідомили, що Народно-визвольна армія країни проводитиме навчання поблизу Тайваню у найближчі дні.
 
Координатор Ради національної безпеки США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі заявив, що Сполучені Штати не дадуть себе залякати погрозами та войовничою риторикою Китаю у зв’язку з поїздкою Ненсі Пелосі на Тайвань.
 
Як повідомляла УМ, військове відомство США має наміри у найближчий час вивести на орбіту 28 передових супутників для відстеження гіперзвукових ракет на тлі загрози Росії й Китаю.