Верховний суд рф визнав полк Нацгвардії «Азов» терористичною організацією

15:07, 02.08.2022
Верховний суд рф визнав полк Нацгвардії «Азов» терористичною організацією

Наразі «Азовцям» в росії загрожує ув’язнення від 5-10 років та штраф

Підрозділ Національної гвардії України — полк «Азов» був визнаний російським судом терористичною організацією.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє російське видання Медуза.
 
«Адміністративну заяву генерального прокурора задовольнити, визнати український воєнізований підрозділ «Азов» терористичною організацією та заборонити його діяльність на території Російської Федерації»,— оголосила рішення суддя.
 
За її словами, виконання рішення починається негайно.
 
Засідання проходило у закритому режимі. 
 
Суд оголосив лише резолютивну частину рішення, його мотиви залишаються невідомими. Рішення поки що не набуло чинності і може бути оскаржене в апеляційній інстанції. Наразі діяльність «Азова» заборонена на території Росії.
 
Зазначається, що учасники організації, визнаної судом терористичною, підлягають кримінальній відповідальності. Засновники та керівники караються позбавленням волі терміном від 15 до 20 років зі штрафом до 1 млн рублів, рядові учасники – терміном від 5 до 10 років зі штрафом до 500 тис. рублів. 
 
Як відомо, «Азов» був сформований як добровольчий батальйон під час конфлікту на Донбасі - для звільнення Маріуполя від російських найманців влітку 2014 року. Згодом його було переформатовано в полк і він став невід'ємною частиною регулярної української армії. Конкретно - Національної гвардії України.
 
Декілька сотень бійців «Азова» у травні здалися російським військам після кількох тижнів оборони заводу «Азовсталь» у Маріуполі. У росії та в самопроголошеній «ДНР» анонсували судові процеси над ними за звинуваченнями у вбивствах мирних жителів. 
 
Як повідомляла УМ, 29 липня росіяни обстріляли колонію в селі Оленівка Донецької області. У результаті обстрілу загинули кілька десятків українців, зокрема, представників полку “Азов”. Російське командування обставило це масове убивство полонених як дії української армії. У полку “Азов” оголосили про полювання на усіх причетних до цього масового вбивства.