У кремлі підписали нову морську доктрину рф

17:45, 31.07.2022
У кремлі підписали нову морську доктрину рф

росія планує побудувати нові пункти обслуговування вмф в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. (Фото з відкритих джерел)

У росіїйській федерації затвердили нову морську доктрину, яка замінила попередню, прийняту в 2015 році.

 

Як інформує УМ, в новій доктрині наголошується на глобальному суперництві зі США, створенні нових морських баз рф у світі, а також посиленні чорноморського флоту.

 

У документі зазначається, що головними загрозами для рф залишатимуться, зокрема, “стратегічний курс США на домінування у Світовому океані…”, “намагання США і союзників обмежити доступ росії до ресурсів Світового океану і життєво важливих морських транспортних комінікацій”, “територіальні претензії до рф деяких держав, що стосуються деяких її приморських та острівних територій”, “просування інфраструктури НАТО до кордонів росії”, “збройні конфлікти в районах, які мають особливе геополітичне значення для росії”.

 

Основними ризиками для росії у доктрині названо, зокрема, “спроби перегляду положень Морського права, що регулює морську діяльність в Арктиці і Чорному морі, а також “відсутність значної кількості пунктів базування за межами росії для забезпечення кораблів і суден вмф, які виконують завдання у віддалених районах Світового океану”.

 

Згідно з документом, росія планує побудувати нові пункти обслуговування вмф в Азійсько-Тихоокеанському регіоні для “контролю за безпекою функціонування морських транспортних комунікацій в цьому регіоні”.

 

В акваторії Чорного та Азовського морів росія планує, зокрема, “всебічно зміцнити геополітичні позиції рф в регіоні” та “вдосконалити і посилити угруповання сил чф, розвинути їхню інфраструктуру у Криму та на узбережжі Краснодарського краю”.

 

росія також планує активізувати морську діяльність в Арктиці і розгорнути контроль за воєнною активністю іноземних держав в акваторії Північного морського шляху. Зокрема, планується “активізувати і диверсифікувати морську діяльність на архіпелагах Шпіцберген, Земля Франца-Йосифа, Новій Землі та острові Врангеля”.

 

Як наголошується у доктрині, “якщо буде вичерпано можливості політико-дипломатичних та інших інструментів у життєво важливих районах Світового океану, росія може застосувати військову силу відповідно до обстановки”.

 

Росіяни після поширення дезінформації про «атаку» на штаб чорноморського флоту рф та начебто поранення п’ятьох осіб заявили, що скасовують 31 липня всі заходи з нагоди дня ВМС в окупованому ними Криму. Замість цього у тимчасово окупованому Севастополі влаштували стрибки моряків у воду з екстремальної висоти.

 

Як інформує УМ, Ліван захопив судно, звинувачене в перевезенні вкраденого українського зерна.