Ремонтувати російські літаки та постачати комплектуючі погодилися в Ірані

10:47, 27.07.2022
Ремонтувати російські літаки та постачати комплектуючі погодилися в Ірані

Іран може добряче поплатитися за допомогу росії.

Іранська сторона буде ремонтувати російські літаки і постачатиме комплектуючі до них: відповідну угоду підписали Іран і росія.

 

Як інформує УМ, про це повідомило агентство Mehr з посиланням на Управління цивільної авіації Ірану.

 

Угода була підписана під час візиту заступника міністра транспорту росії. Ймовірно, це сталося 19 липня, коли путін відвідував Тегеран для зустрічі з президентом Ібрагімом Раїсі, верховним лідером країни Алі Хаменеї і президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.

 

Угода стосується цивільної авіації. Росія за нею отримує доступ до ремонтно-експлуатаційних послуг, технічної підтримки та необхідних деталей для ремонту літаків. Також угода дозволяє авіакомпаніям двох країн виконувати вантажні рейси без обмеження пропускної спроможності у межах вищезгаданої угоди.

 

Крім того, сторони домовились про збільшення кількості рейсів між країнами до 35 на тиждень.

 

Після вторгнення військ росії в Україну Євросоюз закрив небо для російських літаків, заборонив постачання запчастин для них, техобслуговування, підтримку та страхування, а також зобовʼязав лізингові фірми повернути літаки, які були в оренді у російських перевізників. США також наклали санкції на авіасектор рф.

 

У липні стало відомо, що авіакомпанії росії відмовляються повертати понад 400 літаків та авіазапчастини, які вони орендували. Ці літаки коштують мільярди доларів.

 

Іран залишається одним із небагатьох союзників росії. Верховний лідер Ірану Алі Хаменеї казав на зустрічі з путіним, що росія у війні проти України протистоїть НАТО. За його словами, якби москва не вторглася в Україну, то Альянс «сам почав би війну проти рф».

 

11 липня у США повідомили, що Іран найближчим часом надасть росії «до кількох сотень БПЛА» і навчатиме російських військових користуватися ними. Йдеться про ударні «Шахід-191» та «Шахід-129». CNN повідомив, що делегація росії двічі відвідувала Іран для огляду цих БПЛА. Також канал публікував супутниковий знімок, зроблений у день візиту росіян.

 

Як повідомляла УМ, візит путіна до Ірану в ролі прохача став принизливим.