Група кредиторів України відтермінують виплати за боргом

18:48, 20.07.2022
Група кредиторів України відтермінують виплати за боргом

Кредитори дозволили відтермінувати платежі за боргами до кінця 2023 року

Західні країни-кредитори погодились більше, ніж на рік, відтермінувати виплати боргів для України. І цей термін можуть іще продовжити.
 
Як інформує Україна молода, про це  йдеться у їхній спільній заяві від 20 липня, опублікованій на сайті уряду Німеччини.
 
Зазначається, що вони погоджуються призупинити обслуговування боргу України з 1 серпня до кінця 2023 року з можливим продовженням ще на рік.
Так ці країни відреагували на відповідне прохання українського уряду стосовно дворічної відстрочки на виплату зовнішніх боргів.
 
«У цих виняткових обставинах, визнаючи зразковий послужний список України з обслуговування боргу на сьогодні, члени Групи кредиторів України підтримують це клопотання», — йдеться у спільній заяві кредиторів.
 
Там також закликали всіх інших офіційних двосторонніх кредиторів якнайшвидше домовитися з Україною про припинення обслуговування боргу.
 
Зазначимо, що до Групи кредиторів України входять Канада, Франція, Німеччина, Японія, Велика Британія та Сполучені Штати. До спостерігачів Групи входять Австралія, Австрія, Бельгія, Бразилія, Данія, Фінляндія, Ірландія, Ізраїль, Італія, Корея, Нідерланди, Норвегія, Іспанія, Швеція та Швейцарія.
 
В Україні через повномасштабне вторгнення росії перестало працювати 35% економіки, а 17% бізнесів були змушені припинити існування. В уряді зазначали, що втрачені понад 200 заводів, а 60% підприємств працюють на рівні, нижчому за довоєнний.
 
Станом на кінець травня загальна сума прямих збитків економіки України від пошкодження і руйнування будівель та інфраструктури вже перевищувала 105,5 мільярда доларів. Загальні втрати економіки становили 564-600 мільярдів доларів.
 
Як повідомляла УМ, сума збитків, яких зазнала інфраструктура України через війну, сягнула 104 млрд доларів.