У Білому домі прокоментували використання ленд-лізу для України

11:09, 14.07.2022
У Білому домі прокоментували використання ленд-лізу для України

Ленд-ліз затримується - США роблять пріоритет на безкоштовній допомозі.

Високопосадовці Білого дому прокоментували, яким чином планують використати програму ленд-лізу для України.

 

Як інформує УМ, про це повідомив Голос Америки.

 

"Наразі ми ставимо в пріоритет безпекову допомогу для України, за яку їм пізніше не потрібно буде повертати кошти", - сказав посадовець Білого дому.

 

За його словами, програма ленд-лізу передбачає повернення коштів за отриману техніку, тоді як інші програми, за якими США постачають допомогу Україні, як то USAI (Ініціатива сприяння безпеці в Україні) та програма президентських повноважень, не передбачають повернення коштів.

 

 

Зазначається, що останні поставки американського озброєння в Україну відбуваються за цими програмами. Наразі Адміністрація Байдена використовує для них кошти, які виділив Конгрес США.

 

Йдеться про пакет на суму в $40 млрд, більше половини з якого закладені на військову допомогу та супутні витрати. Ці кошти потрібно витратити до кінця фіскального року в США, який припадає на кінець вересня.

 

Водночас координатор Ради з нацбезпеки США і стратегічних комунікацій Джон Кірбі пояснив, що адміністрація все ще розглядає повноваження, які надає програма ленд-лізу.

 

"Лише минулої п’ятниці президент Байден підписав виділення ще 400 мільйонів доларів військової допомоги Україні за програмою президентських повноважень. Ми вже маємо багато повноважень, і ми їх використовуємо", - сказав він.

 

Як повідомляла УМ, секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов зазначив, наразі не вистачає зброї, оскільки лендліз від США, який має спростити надання військової допомоги Україні, ще не розпочав діяти.