Україна подала зміни до регламенту ПА ОБСЄ з метою виключення рф

18:31, 12.07.2022
Україна подала зміни до регламенту ПА ОБСЄ з метою виключення рф

Україна просить вигнати Росію з ОБСЄ

Україна офіційно подала правки до регламенту ПА ОБСЄ, вони допоможуть виключити Росію з асамблеї.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомила народна депутатка від «Слуги народу» Євгенія Кравчук під час брифінгу.
 
Вона розповіла, що кілька днів тому в британському Бірмінгемі закінчилася перша сесія ПА ОБСЄ за більш ніж два роки (у зв’язку з COVID-19). російської та білоруської делегацій на ній не було, тому що їхнім членам не видали візи. За словами Кравчук, зміни до регламенту, запропоновані Україною, обговорюватимуться в жовтні.
 
«В ОБСЄ немає механізму виключення ні країни, ні навіть парламентської делегації з цієї організації. У ПАРЄ нам вдалося повністю виключити росію з Ради Європи, але [там] був механізм. Тут цей механізм потрібно написати. Якщо потрібно, то ми напишемо. Відповідно, ми подали правку, вона голосуватиметься восени в Болгарії, у Софії, у жовтні. Це фактично зміни до регламенту ПА ОБСЄ»,— зазначила Євгенія Кравчук.
 
Депутатка додала, що за зміни має проголосувати постійний комітет із керівників делегацій і керівництва асамблеї. Вони дозволять припинити повноваження делегації країни, яка чинить агресію проти іншого члена ОБСЄ.
 
Як відомо, що на черговій сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ ухвалили три важливі резолюції щодо України. Ключовою є «Агресивна війна російської федерації проти України та її народу, що також становить загрозу всьому регіону ОБСЄ».
 
Також нагадаємо, що ОБСЄ закриє Офіс проєктного координатора в Україні через вето російської федерації, яка не дала згоди на продовження його мандату.
 
Як інформує Україна молода, документ, в якому суворо засуджуються спроби росії виправдати неспровоковане вторгнення в Україну фальшивими наративами про боротьбу з «неонацистами» та «неофашистами», підписали 46 країн ООН у понеділок, 11 липня.