До портів України прибули перші 8 іноземних суден за зерном

08:32, 12.07.2022
До портів України прибули перші 8 іноземних суден за зерном

Безпеку перевезень зерна забезпечують підрозділи Військово-морських сил ЗСУ. (facebook.com/navy.mil.gov.ua)

Перші вісім іноземних суден прибули до портів України, щоб експортувати агропродукцію.

 

Безпеку перевезень зерна забезпечують підрозділи Військово-морських сил ЗСУ.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба ВМС ЗСУ у Facebook.

 

Зазначається, що ВМС ЗС України приєдналися до організації забезпечення перевезень цивільними суднами агропродукції через гирло Бистре суднового ходу Дунай – Чорне море.

 

"Використання зазначеного каналу стало можливим завдяки звільненню від російських окупантів острова Зміїний, адже острів має стратегічне значення, оскільки дозволяє контролювати надводну та частково повітряну обстановку на півдні України, чим і користувався окупант, блокуючи рух цивільних суден у південній частині нашої країни", – ідеться в повідомленні.

 

Через блокаду цивільного судноплавства світовим компаніям із морського транспортування довелося використовувати румунський канал Суліна, що призвело до накопичення великої кількості суден та значного навантаження каналу.

 

За інформацією профільного видання Ukrainian Shipping Magazine, 11 липня на вході в канал утворився затор зі 130 суден.

 

"Частково відновивши експорт агропродукції річковим шляхом, Україна тим самим допомагає у вирішенні світової кризи – голоду. На жаль, більшість портів нашої країни досі залишаються закритими, а деякі з них окуповані", – наголосили у ВМС ЗСУ.

 

Водночас, як зазначили у пресслужбі, росіяни намагаються маніпулювати інформацією про нібито жести "доброї волі" для деблокування експорту української сировини морськими шляхами і завдають ударів по об'єктах критичної інфраструктури та цивільних суднах у Чорному морі.

 

Зокрема, нещодавно окупанти завдали ракетного удару по бункерувальнику Millennial Spirit (під прапором Молдови), після чого, за інформацією ВМС ЗСУ, він затонув.

 

"Незважаючи на агресію Росії, наша країна продовжує робити все можливе для вирішення проблеми голоду у світі", – додали в повідомленні.

 

Як повідомляла «УМ», звільнення острова Зміїний від окупантів розблокувало судноплавний маршрут Дунай – Чорне море для експорту зерна