На окупованій Запорізькій АЕС рашисти готують серйозну провокацію - Енергоатом

13:13, 29.06.2022
На окупованій Запорізькій АЕС рашисти готують серйозну провокацію - Енергоатом

Російські окупанти геть з'їхали з глузду. (Фото: Телеграм Енергоатом)

На тимчасово окупованій Запорізькій АЕС російські загарбники збираються осушити охолоджувальні басейни у пошуках вигаданої зброї працівників, що може призвести до ядерної небезпеки.

 

Як інформує УМ, про це 29 червня повідомило НАЕК "Енергоатом" у Telegram.

 

«Загарбники, які перебувають на ЗАЕС, збираються звинуватити українських атомників у зберіганні зброї на території станції. Задля цього затримали кількох працівників і тортурами вимагають у них зізнання, точніше, оговорення себе, що нібито ще в березні у бетонні чаші охолоджувальних басейнів на ЗАЕС вони скинули якусь зброю: чи то вибухівку, чи то снаряди», - сказано в повідомлені.

 

Під цим приводом загарбники хочуть осушити охолоджувальні басейни для перевірки його чаш та зупинити насоси для подачі води на системи безпеки енергоблоків.

 

В Енергоатомі наголошують, що якщо ЗАЕС залишиться без охолодження, це може загрожувати ядерній безпеці, тим більше у спеку через ризик перегріву та відмови обладнання.

 

Також ніхто не має впевненості у тому, що окупанти не закладуть у бетонні чаші вибухівку, снаряди тощо, згодом звинувативши працівників у створенні надзвичайної ситуації.

 

Нагадаємо, що 16 червня окупанти повідомили керівникам структурних підрозділів ЗАЕС, що Росія хоче з 1 вересня  поставили атомну електростанцію під контроль Росатома.

 

Як повідомляла УМ, Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує захоплення Запорізької атомної електростанції російськими загарбниками і вимагає, щоб вони негайно залишили ЗАЕС.