Ексдепутат готувався очолити «Миколаївську народну республіку»

18:22, 27.06.2022
Ексдепутат готувався очолити «Миколаївську народну республіку»

СБУ затримала колишнього депутата міської ради Миколаєва, який чекав приходу «русского мира» і готував «Миколаївську народну республіку». Ворог пообіцяв агенту одну з керівних посад у псевдоутворенні.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресцентр СБУ.
 
За завданням російських спецслужб, він розробив концепцію «Миколаївської народної республіки», яка у подальшому мала «приєднатися» до РФ.
 
Як свідчать наявні дані, чоловік підготував документальне, правове та суспільно-політичне «обґрунтування» для створення та функціонування фейкової республіки у межах області.
 
Відповідно до вилучених у нього під час обшуку документів, Миколаївщина повинна була заявити про вихід з-під юрисдикції та державно-адміністративного складу України, проголосивши себе «Миколаївською народною республікою» (МНР).
 
А потім протягом місяця перейти на російську мову, отримати власні «герб, прапор і гімн». Час існування «МНР» – виключно у період «спеціальної військової операції» рф.
 
«А після її завершення – МНР буде клопотати перед керівництвом російської федерації про включення МНР у склад РФ у якості окремого її регіону (суб’єкта федерації)», – говориться у концепції, яку розробив затриманий.
 
Також ворожий агент планував, що на території «псевдореспубліки» запровадять російський рубль, реорганізують системи освіти та охорони здоров’я за зразком рф, а культурна галузь буде функціонувати «на принципах и фундаменте идей русского мира».
 
За наявними даними, ворог пообіцяв агенту одну з керівних посад у псевдоутворенні, якщо їм вдасться захопити Миколаївську область. Тому фігурант не тільки готував «концепції», а й надавав інформацію про підрозділи ЗСУ на території обласного центру. 
 
У ході санкціонованого обшуку вилучено беззаперечні докази його причетності до протиправної діяльності, а саме:
 
переписка з представниками спецслужб РФ;
російська та радянська символіка;
особисті нотатки щодо створення та діяльності так званої «МНР».
 
Наразі зловмисника затримано та повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 КК України (державна зрада). Тривають невідкладні слідчі та процесуальні дії.
 
Як повідомляла УМ, Служба безпеки України викрила агентурну мережу Головного управління Генштабу РФ, котра повинна була допомагати ворогу в захопленні України. Стало відомо, що нардеп Деркач завербований російською розвідкою.