Саміт НАТО в Мадриді визнає рф загрозою колективній безпеці – Столтенберг

17:10, 27.06.2022
Саміт НАТО в Мадриді визнає рф загрозою колективній безпеці – Столтенберг

Перше звернення буде до Китаю, оскільки Пекін «кидає виклики безпеці, інтересам і цінностям Альянсу

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг на прес-конференції  напередодні саміту НАТО, який відбудеться 28-29 червня у Мадриді, заявив, що країни НАТО визнають Росію прямою загрозою колективній безпеці.
 
Лідери затвердять нову стратегічну концепцію, яка відобразить сучасну ситуацію в області безпеки.  
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє  UAINFO.org. 
 
Зазначається, що на саміті в Мадриді затвердять оновлену концепцію на 10 років. Але документ не змінить оборонної стратегії альянсу. 
 
«Наш саміт НАТО в Мадриді цього тижня матиме визначальне значення з багатьма важливими рішеннями, зокрема з новою Стратегічною концепцією нової реальності безпеки, фундаментальними зрушеннями у стримуванні та обороні НАТО та підтримкою України зараз і на майбутнє. Я очікую, що стане зрозумілим, що союзники вважають Росію найсерйознішою і прямою загрозою нашій безпеці», – заявив Столтенберг.
 
Крім того, нова стратегічна концепція вперше звернеться до Китаю, «викликів, які Пекін кидає нашій безпеці, інтересам і цінностям», а також охоплюватиме підхід альянсу до низки інших загроз і викликів, таких як тероризм, кіберзагрози та гібридні загрози», – зазначив генсек організації.
 
Також Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг пообіцяв істотно збільшити обороноздатність країн Балтії.
 
Раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що Альянс підготує нову оборонну модель для східного флангу НАТО, яку має бути затверджено на саміті в Мадриді.
 
Варто відзначити, що раніше Росія вважалася партнером НАТО. За словами Столтенберг, після визнання РФ загрозою НАТО продовжить уникати прямої конфронтації.
 
Нагадаємо, що саміт НАТО пройде в столиці Іспанії з 28 по 30 червня.
 
Як повідомляла УМ, раніше Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг говорив, що звільнити Донбас ЗСУ зможуть за наявності західної зброї, однак світ має бути готовим до того, що розв'язана країною-агресором РФ війна проти України може затягтися на роки.