Військовополонений британець Ейден Аслін попрощався з родичами перед стратою у Донецьку

13:50, 23.06.2022
Військовополонений британець Ейден Аслін попрощався з родичами перед стратою у Донецьку

Рідня Ейдена Асліна все ще сподівається, що полоненого британця обміняють на полоненого росіянина

Військовополонений британець Ейден Аслін, якого в «ДНР» засудили до смертної кари, зателефонував своїм родичам і попрощався з ними, повідомивши про те, що його скоро стратять.
 
Він наголосив, що з моменту оголошення вироку з Великої Британії ніхто не зв'язався з російською стороною і не намагався домовитися про його звільнення. Тому його час закінчується.
 
Як інформує Україна молода, про це пише The Telegraph.
 
«Ейден був дуже засмучений, коли зателефонував своїй матері сьогодні вранці. Ейден сказав, що в «ДНР» повідомили йому, що ніхто з Великої Британії не виходив на зв'язок і що його буде страчено. Звичайно, я сподіваюся, що це неправда»,- розповіла бабуся Асліна.
 
Родичі  засуджених до страти британців Ейден Асліна та Шона Піннера, які потрапили до полону у Маріуполі у квітні, сподівалися на обмін військовополоненими.
 
Як повідомляла УМ, суд так званої «ДНР» 9 червня засудив до страти двох громадян Великої Британії - 28-річного Ейдена Асліна та 48-річного Шона Піннера. Представники окупаційної адміністрації в Донецькій області звинуватили військовослужбовців української армії у найманні та спробі насильницького захоплення влади групою осіб.
 
Україна вимагає від російської сторони відповідного гуманного ставлення до військовополонених.
 
Щодо позиції Великої Британії, то міністерка закордонних справ Сполученого Королівства Ліз Трасс заявила, що Аслін та Піннер підписали контракт з ЗСУ, тому є повноцінними військовими, а не найманцями. Відповідно, вони повинні мати право на захист військовополонених згідно з Женевською конвенцією.
 
Крім того, нещодавно стало відомо, що полоненого громадянина Південної Кореї, який воював на боці України, також судитимуть у так званій «Донецькій Народній Республіці».