Компенсація від ЄСПЛ: постраждалі українці можуть отримати до 30 тисяч євро

17:46, 22.06.2022
Компенсація від ЄСПЛ: постраждалі українці можуть отримати до 30 тисяч євро

Українці, які стали жертвами рашистів, отримають пристойну компенсацію від ЄСПЛ

Українці, які постраждали від агресії російських окупантів, можуть одержати компенсацію в межах 5 тисяч - 30 тисяч євро, подавши відповідні документи у Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) упродовж чотирьох місяців із моменту, коли було порушено права.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба українського уряду.
 
Подати заяву у ЄСПЛ можна онлайн через електронну систему espl.com.ua до 16 січня 2023 року.
 
Там потрібно вибрати ситуацію, яка дає право звернутися у ЄСПЛ. Зокрема, звернутися можна у разі: загибелі родича, зруйнованого житла, поранення, незаконного позбавлення волі, катування, зґвалтування чи насильницького зникнення людини.
 
До заяви потрібно додати необхідні документи. Все потрібно роздрукувати та надіслати через "Укрпошту" на адресу ЄСПЛ. Така поштова послуга - безплатна.
 
Заповнити заяву можна і за родича, якщо не може зробити це самостійно.
 
Час розгляду заяви - від одного року.
 
Електронна заява для формування заяви у Євросуд з прав людини запущено в рамках швейцарсько-української Програми EGAP, що реалізує Фонд Східна Європа та Українська Гельсінська спілка з прав людини.
 
Проконсультуватися можна, звернувшись до громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини.
 
Як повідомляла УМ, українці можуть отримати компенсацію за зруйноване чи пошкоджене бойовими діями майно. Для визначення розмірів відшкодування потрібно отримати висновок експертів.