Пентагон міркує чи продавати Україні високотехнологічні безпілотники Grey Eagle

10:18, 18.06.2022
Пентагон міркує чи продавати Україні високотехнологічні безпілотники Grey Eagle

Grey Eagle - армійська версія більш широко відомого безпілотника Predator, також може нести до восьми потужних ракет Hellfire. (reuters.com)

США побоюються, що у разі продажу Україні високотехнологічних безпілотників MQ-1C Grey Eagle, це складне обладнання може потрапити до рук росіян.

 

Тому цей продаж чотирьох надсучасних американських БПЛА наразі під загрозою.

 

Як інформує Україна молода, про це пише Reuters з посиланням на свої джерела у Пентагоні.

 

Зазначається, що застереження від продажу було висунуто під час поглибленої перевірки Управлінням з безпеки оборонних технологій Пентагону, якому доручено охороняти дорогі технології від рук ворога.

 

Зокрема, "радар та обладнання для спостереження на безпілотниках можуть створити загрозу безпеці Сполучених Штатів, якщо вони потраплять до рук Росії".

 

Рішення про продовження угоди наразі розглядається вищими інстанціями в Міноборони США, але терміни ухвалення будь-якого рішення не зрозумілі.

 

За словами джерел, одним із рішень була б заміна існуючого радарного та сенсорного комплекту на щось менш складне, але на це можуть піти місяці.

 

Варто додати, що безпілотник Grey Eagle  є технологічним стрибком, тому що він може літати до 30 і більше годин в залежності від своєї місії і може збирати величезні обсяги даних для розвідувальних цілей.

 

Grey Eagle  - армійська версія більш широко відомого безпілотника Predator, також може нести до восьми потужних ракет Hellfire.

 

Один безпілотник Grey Eagle коштує 10 мільйонів доларів.

 

Продаж має велике значення, оскільки вперше виводить на поле бою проти росії передову багаторазову американську систему, здатну завдавати численних ударів на великій відстані.

 

Як повідомляла «УМ», колишній командувач військами США в Європі генерал Бен Годжес заявив, що Україна повинна давати відповідь на обстріли, що здійснюються з території рф.