В Україні зникли безвісти двоє бійців-добровольців з США

15:01, 16.06.2022
В Україні зникли безвісти двоє бійців-добровольців з США

Зниклі американці, які воювали за Україну, ймовірно перебувають в полоні

Двоє американських бійців, які воювали на боці України північніше від Харкова тиждень тому зникли безвісти. Їхні родини підозрюють, що вони могли бути захоплені російськими військами і перебувають в полоні.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє CNN.
 
Йдеться про 39-річного Александра Дрюека (Alexander John-Robert Drueke) та 27-річного Енді Гуіна (Andy Tai Ngoc Huynh). Обидва – зі штату Алабама.
 
За інформацією CNN, підрозділ у якому воювали зниклі, вів 9 червня бойові дії біля села Ізбицьке на Харківщині під командуванням 92-ї механізованої бригади України. Дрюек і Гуїн зникли під час битви, а пошукові  місії не знайшли жодних останків. 
 
Наступного дня на російському пропагандистському каналі в Telegram повідомлялося, що під Харковом захопили двох американців. 
За словами Банні Дрюек, матері Александра, посольство США в Україні не може перевірити, чи був її син схоплений. Наречена Гуїна, Джой Блек, сказала CNN: 
 
«Ми не хочемо зараз робити припущень, що могло статися. Очевидно, що розглядають кілька сценаріїв. Один з них – що вони схоплені, та ми наразі не маємо підтверджень цього».
 
Останнє спілкування Дрюека та Гуїна з близькими відбулось 8 червня – чоловіки повідомили, що через місію кілька днів будуть офлайн.
 
Як повідомляла УМ, 9 червня терористи «ДНР» «засудили» до страти трьох іноземних добровольців, які обороняли Україну у складі ЗСУ: британців Ейдена Асліна, Шона Піннера, а також підданого Марокко Саадуна Брагіма.
 
9 червня у Великій Британії заявили, що це фіктивний, незаконний вирок.
 
10 червня державний секретар США Ентоні Блінкен засудив рішення фіктивного суду так званої “ДНР” щодо страти трьох іноземців, які воювали на боці ЗСУ.
 
10 червня Управління Верховного комісара ООН з прав людини назвало смертний вирок трьох українських військовослужбовців британського та марокканського походження воєнним злочином.