Тричі не взятий: Путін визначив нову дату «захоплення» Сіверськодонецька

16.06.2022
Тричі не взятий: Путін визначив нову дату «захоплення» Сіверськодонецька

Щиро віримо в нашу перемогу. (Фото з сайту 24tv.ua.)

Президент росії, ймовірно, як і раніше, хоче захопити значну частину, якщо не всю Україну, заявив 14 червня заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Кал.

 

«Але я не думаю, що росіяни здатні досягти цих грандіозних цілей», — додав він.


І дійсно, інтенсивність боїв на Донбасі наразі досягла свого апогею. Однією з найгарячіших точок після захоплення військами рф Маріуполя (в якому під час розбору завалів підриваються рашистські сапери й уже після чого почали будівельне сміття згрібати й вивозити разом із трупами цивільних) — наразі є Сіверськодонецьк, який є одним з найважливіших промислових міст сходу й центром хімічної промисловості України.


Його захоплення окупанти анонсували вже тричі й наразі бравурно заявили про нову дату: взяти непокірне місто до 22 червня.

 

Ворог не полишив своєї тактики — цілеспрямовано вщент нищить багатоповерхівки та об’єкти промисловості. Йдуть запеклі вуличні бої, й наразі росіяни контролюють більшу частину міста.

 

Крім того, знищили два з трьох мостів, які ведуть до Сіверськодонецька, аби відрізати місто від постачання ЗСУ і цивільних усім необхідним. Росіяни намагаються також узяти під контроль «дорогу життя» — трасу Лисичанськ — Бахмут, повністю відрізавши від України Луганську область, яку вже окупували на 90 відсотків.


Крім того, на Луганщині, знищуючи інфраструктуру, окупанти зайняли селище Оріхове й гатили по Врубівці з важкої вогнеметної реактивної системи «Солнцепьок», а потім додали запалювальними реактивними системами залпового вогню з фосфорною начинкою — вигоріло багато будинків.


Проте на окремих напрямках на Донбасі ЗСУ не тільки обороняються, а й поступово просуваються вперед. Так, цими днями наші воїни звільнили три села на Донеччині і посунули ділянку фронту на 15 км.


На Луганщині три російські «Гради», які обстрілювали Сіверськодонецьк, були знищені завдяки спільним діям розвідників ССО та артилеристів НГУ, а в Рубіжному ЗСУ утилізували командний пункт кадирівців.


Ворожий бомбардувальник Су-34 українські зенітники вполювали на Харківщині.

 

У перехоплених СБУ розмовах російські вояки скаржаться на пекло, яке ЗСУ їм влаштували на півдні України — на Миколаївському та Херсонському напрямках.

 

Так, на Херсонщині ЗСУ звільнили Таврійське й ведуть контрнаступ одразу на трьох напрямках — Киселівка, Солдатське та Олександрівка.


Неспокійно було й в інших куточках України: на початку тижня ворог завдав ракетного удару по райцентру Прилуки Чернігівської області, обстрілював і Сумщину з мінометів та важкої артилерії зі своєї території. Били також по Дніпропетровщині, Миколаєву й безжально знищували житлові квартали Харкова.


На заході України у трьох областях (Тернопільській, Хмельницькій та Львівській) пролунала низка вибухів) — там сили ППО збили ворожі ракети. А на Тернопільщині російська ракета таки долетіла до цілі — у Чорткові від вибуху постраждали 22 людини.


Значні сили ЗСУ сковані поблизу Білорусі, яка цими днями на 1080-кілометровому кордоні з Україною сконцентрувала 7 батальйонів і розгорнула додаткові системи радіоелектронної розвідки.


Для перемоги України у війні, як заявив радник голови офісу президента Михайло Подоляк, нам додатково потрібні тисяча гаубиць калібру 155 мм, триста реактивних систем залпового вогню, пів тисячі танків, дві тисячі одиниць бронетехніки і тисяча дронів.