В Україну повернули кілька десятків дітей, примусово вивезених до рф

17:45, 14.06.2022
В Україну повернули кілька десятків дітей, примусово вивезених до рф

Рашисти силоміць вивезли з України тисячі дітей

Українських дітей, яких росіяни примусово вивозять, розшукують, деяких вдалося повернути додому.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомили у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.
 
Міністерка не уточнила, чи йдеться про дітей-сиріт, інформація щодо примусового вивезення яких була відома ще до початку повномасштабного російського вторгнення, чи про дітей, яких розлучили з батьками. 
 
Очільниця МінТОТ нещодавно зустрічалася з регіональною директоркою UNICEF у країнах Європи й Центральної Азії Афшан Хан, щоб обговорити залучення організації до повернення депортованих дітей-сиріт. Верещук закликає міжнародні інституції допомогти Україні.
 
«Ми шукаємо сьогодні цих дітей, намагаємося скласти списки»,– заявила Ірина Верещук.
 
На сьогодні кілька десятків маленьких українців уже повернули на Батьківщину. Але ще значна їх кількість знаходиться на території росії або ТОТ.  
 
«Ці діти беззахисні, вони насильно відірвані від батьків і опікунів. Зараз росія використовує їх для антиукраїнської пропаганди. Згодом їх збираються усиновлювати – нещодавно в росії був прийнятий закон про спрощення процедури усиновлення неповнолітніх українців. І тоді їхнє повернення додому буде майже неможливим. Отже, не можна гаяти час»,– також заявила віце-прем'єр-міністр України.
 
Історії повернення на батьківщину деяких з них стали відомими, як-от, наприклад, історія 12-річної Кіри Обединської. Її батько, багаторазовий чемпіон України з водного поло та екскапітан національної збірної Євген Обединський, загинув унаслідок авіабомбардування в Маріуполі 17 березня, а дівчинку росіяни вкрали, відвезли спочатку до окупованого Донецька й згодом до Росії. Нині вона перебуває зі своєю бабусею. 
 
Також повернули дев’ятирічного Іллю Матвієнка, який унаслідок російських обстрілів втратив у Маріуполі маму та опинився в РФ.
 
Повернути вдалося й двох інших примусово депортованих з Маріуполя підлітків – Івана Матковського та Максима Бойка.
 
Нагадаємо, що Україна вимагає від світу реакції на спробу Росії легалізувати викрадення дітей-сиріт з України.
Росія скоює всі наявні типи тяжких воєнних злочинів проти українських дітей.
 
Як відомо, дітей примусово вивозили із Маріуполя у невідомому напрямку. 
 
Як повідомляла УМ, з окупованих регіонів російські окупанти масово вивозять дітей, підлітків та молодь у найвіддаленіші куточки «великой и необьятной».