Трубопровід «Дружба» у росії ледь не злетів у повітря

14:13, 12.06.2022
Трубопровід «Дружба» у росії ледь не злетів у повітря

Трубопровід "Дружба" добряче "налякали", але не пошкодили.

Неподалік селища Гулівка у Брянській області (40 км до кордону з Україною) 11 червня прогриміли три вибухи – тоді ж спрацював сигнал про втрату зв'язку із засувкою трубопроводу «Дружба».

 

Як інформує УМ, про це 12 червня пише «Медуза» у Телеграм із посиланням на «Базу».

 

Повідомляється, що одним із вибухів було пошкоджено трансформаторну підстанцію з енергоблоком засувки нафтопроводу.

 

Ще один вибух стався у місці, де прокладено кабель – там залишилася вирва 40 на 20 см.

 

Третій вибух пошкодив протипідкопну трубу (додатковий засіб захисту, який заривають у землю на режимних об'єктах), залишивши вирву 40 на 60 сантиметрів.

 

Наголошується, що сам трубопровід "Дружба" не постраждав, проте протипідкопна труба та підстанція виявилися пошкодженими, а також було знеструмлено енергоблок управління засувкою.

 

За даними "Бази", розливу нафтопродуктів вдалося уникнути - з 24 лютого трубопровід законсервовано, але всередині знаходиться дизельне паливо.

 

Додамо, що «Дружба» – найбільша у світі мережа магістральних нафтопроводів. Її побудували в 60-х рр., щоб постачати нафту до Східної Європи в соціалістичні дружні на той момент СРСР країни.

 

Як повідомляла УМ, для подолання блокування пакету санкцій низкою країн Євросоюз запропонував заборонити імпорт морської нафти з Росії, але відтермінував ембарго на трубопровідну нафту.