Російські окупанти активно готують візит Гендиректора МАГАТЕ на Запорізьку АЕС

12:21, 09.06.2022
Російські окупанти активно готують візит Гендиректора МАГАТЕ на Запорізьку АЕС

Із 4 березня Запорізька АЕС знаходиться під контролем російських військових варварів.

Візит генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі на Запорізьку АЕС активно готують російські загарбники.

 

Як інформує УМ, про це повідомив 9 червня Енергоатом у Телеграмі.

 

Зазначається, що з приводу візиту генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі на Запорізьку АЕС російські військові разом із представниками Росатома проводять спеціальні наради та навіть спілкуються з МАГАТЕ щодо організації приїзду місії агентства.

 

У Енергоатомі зазначають, що візит самого гендиректора або його представників на ЗАЕС буде спробою в очах світової спільноти легітимізувати захоплення станції, спричинену перебуванням там ядерних терористів. Щоб МАГАТЕ, приїхавши, зафіксувало безпечний радіаційний фон і контроль над ядерними матеріалами, схвалило стан ядерної та радіаційної безпеки й загалом наголосило б, що зараз на АЕС усе гаразд. Мовляв, всі решта питань – вони політичні, а МАГАТЕ політикою не займається.

 

У Енергоатомі зауважують, що невідомо яким чином місія МАГАТЕ може потрапити на станцію, так як з України їх туди ніхто не запрошував, насамперед – з міркувань безпеки.

 

"Приїхати на ЗАЕС через росію і потім крим або інші тимчасово окуповані українські території під охороною російських військових без волі України?! Це означало б – ігнорувати міжнародне право, таки втрутитись у політичні питання, але – на боці росії. До того ж – нанести непоправної шкоди агентству як провідній світовій інституції з ядерної безпеки, імідж якої і так вже доволі сумнівний через відсутність адекватної реакції на акти ядерного тероризму, зокрема захоплення рашистами Запорізької АЕС", - підкреслили в Енергоатомі.

 

Водночас чітка й наполеглива позиція МАГАТЕ щодо виведення російських військ, танків, іншої важкої техніки та вивезення зброї й боєприпасів із території ЗАЕС, політика тиску на росію з вимогою звільнення від загарбників території української атомної станції та передача контролю над ЗАЕС українській стороні – це єдиний спосіб прискорити візит експертів МАГАТЕ на станцію задля підтвердження її безпечного стану й оцінки шкоди, заподіяної злочинними діями окупантів, як це вже було зроблено на ЧАЕС.

 

Нагадаємо, що Запорізька АЕС із 4 березня тимчасово захоплена російськими військами. На майданчику ЗАЕС, окрім військових рф, тривалий час незаконно перебувають представники Росатома. Наразі на Запорізькій АЕС перебуває близько 500 російських солдатів, важка техніка, танки та вибухівка. При цьому Енергоатом продовжує контролювати ЗАЕС з точки зору її експлуатації.

 

МЗС України закликало генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі та генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша подвоїти зусилля з метою пошуку шляхів якомога швидшого звільнення ЗАЕС від російських загарбників, повернення її під повний контроль України, відновлення безпеки станції, а також вироблення дієвих модальностей направлення на ЗАЕС місії міжнародних експертів під егідою МАГАТЕ/ООН.

 

Як повідомляла УМ, в НАЕК «Енергоатом» заявили, що українська сторона не запрошувала Гроссі відвідати ЗАЕС і раніше вже відмовляла йому у такому візиті, наголосивши, що візит на станцію стане можливим лише тоді, коли нашій країні повернуть контроль над нею.