У зброї та боєприпасах рф має перевагу над Україною в десятки разів – британська розвідка

11:19, 09.06.2022
У зброї та боєприпасах рф має перевагу над Україною  в десятки разів – британська розвідка

Росіяни прагнуть використати свою перевагу за час, що залишається, щоб прорвати оборону України на Донбасі. (Фото: ВВС)

Британська розвідка повідомила, що українські війська зазнають величезних втрат у війні, оскільки російські війська перевершують їх в озброєнні в десятки разів.

 

Як інформує УМ, про це написала британська газета «The Independent»..

 

Видання ознайомилося із звітом, походження якого не уточнює.

 

Згідно зі звітом, ЗС Росії перевершують ЗС України в артилерії у співвідношенні 20:1, в боєприпасах – 40:1.

 

Крім того, українські сили обмежені радіусом дії в 25 км, тоді як супротивник може завдати удару з відстані в 12 разів більшої.

 

У звіті відзначається "серйозний деморалізуючий вплив на українські сили, а також дуже реальний матеріальний ефект; випадки дезертирства зростають щотижня". Це відбувається у міру того, як російські війська захоплюють нові території на сході та зміцнюють свій контроль над захопленими містами.

 

Також наголошується, що позиції Києва на переговорах слабшають через зростання нерівності у кількості полонених.

 

Кількість російських солдатів, яких утримує Україна, скоротилася з 900 у квітні до 550 після серії обмінів. РФ має в полоні понад 5600 українських військовослужбовців, у Маріуполі здалися 2500 осіб, включно з членами батальйону "Азов".

 

Росіяни наполягають на обміні полоненими 1:1. При статусі-кво 4500 українців можуть перебувати у російських в'язницях до укладання мирної угоди.

 

"Москва, швидше за все, скористається цим як важелем для внутрішньої дестабілізації України, якщо не буде соціального захисту їхніх сімей та чітких комунікацій", – пише Independent.

 

Кореспонденти газети минулого тижня стали свідками втрат українських військ та нестачі далекобійної вогневої потужності для відсічі; одного солдата, опитаного в Лисичанську, з того часу було вбито, а ще трьох поранено.

 

У розвідзведенні йдеться: "Очевидно, що звичайна війна не може бути виграна, якщо у вашої сторони в кілька разів менше зброї, ваша зброя вражає супротивника з більш короткої дистанції і у вас значно менше боєприпасів, ніж у противника".

 

«Тактична обстановка на Східному фронті така… українська сторона практично повністю вичерпала запаси ракет для РСЗВ типу "Смерч" та "Ураган", що дозволяли ефективно стримувати наступ росіян у перші місяці війни на дистанціях 60-80 км.

 

Сьогодні максимальна дальність стрільби ЗСУ становить 25 км. Це дальність, на якій може вести вогонь артилерія калібру 152/155 мм і установки РСЗВ "Град", що залишилися на озброєнні.

 

При цьому противник завдає ударів по скупченнях українських військ із відстані 300 км тактичними балістичними ракетами "Іскандер", із 70-80 км із застосуванням РСЗВ "Смерч" та "Точка-У", зі 40-60 км із застосуванням РСЗВ "Ураган".

 

Це створює ситуацію абсолютної нерівності на полі бою, не кажучи вже про повне панування авіації супротивника у повітрі, яке лише іноді можна виправити застосуванням "Стінгерів" та помилками російських льотчиків», - сказано у звіті.

 

У звіті також йдеться, що Україна поки що отримала відносно невелику кількість західної зброї, а доставка на бойові позиції йде повільно, тому росіяни прагнуть використати свою перевагу за час, що залишається, щоб прорвати оборону України на Донбасі.

 

Як повідомляла УМ, активно обстрілювати схід і південь України продовжують російські зайди. У результаті варварських обстрілів є загиблі у Харківській, Луганській та Донецькій областях, в міста на Херсонщині окупанти вже перевозять свої родини.