На Одещині затримали підозрюваних у розкраданні гуманітарки

15:10, 04.06.2022
На Одещині затримали підозрюваних у розкраданні гуманітарки

Правоохоронці затримали чергового «благодійника», який намагався збути гумдопомогу за пів мільйона гривень

У Одеській області керівник благодійного фонду намагався продати гуманітарку, яка призначалася для військових. Правоохоронцям вдалося затримали злочинця  разом з підлеглим «на гарячому».
 
Як інформує Україна молода, про це йдеться в повідомленні управління СБУ в Одеській області.
 
Служба безпеки України заявила про викриття на Одещині схеми розкрадання гуманітарної допомоги, що призначалася українським захисникам.
 
За даними слідства, керівник одного з місцевих благодійних фондів налагодив постачання військових та гуманітарних товарів від іноземних благодійних організацій на територію Одещини. 
 
Втім, як зазначає слідство, необхідні українським захисникам пристрої нічного бачення, каски, бронежилети, медичні аптечки та інше не потрапляли на потреби оборони — зловмисники намагалися їх незаконно продати.
 
 
Співробітники СБУ затримали керівника фонду разом з його підлеглим, керівником логістичного центру, «на гарячому» під час реалізації партії міжнародної гуманітарної допомоги на суму понад 500 тисяч грн. 
 
Слідчі повідомили керівнику благодійного фонду про підозру за ч. 3 ст. 201-2 Кримінального кодексу України. Йому загрожує до 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна та позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю до 3 років.
 
В СБУ зазначили, що наразі тривають слідчо-оперативні дії: правоохоронці встановлюють всі обставини та людей, причетних до протиправної схеми.

 
Ще 19 травня СБУ ліквідувала масштабну схему розкрадання гуманітарної допомоги, яка призначалася українським захисникам. Чиновники намагалися продати більше як тисячу безкоштовних бронежилетів на суму понад 12 млн грн.
 
Депутатці однієї з міських рад Чернівецької області та її чоловіку також повідомили про підозру в розкраданні гуманітарної допомоги, яка була призначена для української армії.
 
Крім того, 3 червня стало відомо, що голова громадської організації продавала військове спорядження, яке було гуманітарною допомогою від іноземних партнерів. Правоохоронці повідомили їй про підозру в незаконному використанні благодійних пожертв. 
 
У травні 2022 року на Львівщині СБУ затримала Романа Матиса та Євгена Шпитка. Їх взяли під варту, звинувативши у привласненні гуманітарної допомоги та спорядженні для українських захисників та захисниць. Також обом інкримінують привласнення пожертв благодійників. Мовиться про внески, які надійшли на рахунки ГО "Юридична сотня" та на особисті банківські рахунки підозрюваних. Згодом Матис вийшов під заставу. Натомість Шпитко досі перебуває у СІЗО.
 
Як повідомляла УМ, на Черкащині у місті Сміла до рук правоохоронців попалися двоє псевдоволонтерів, які намагалися нажитися на тушонці для ЗСУ на загальну суму майже 200 тисяч гривень.