Окупанти ставлять під загрозу безпечну роботу Запорізької АЕС

12:47, 03.06.2022
Окупанти ставлять під загрозу безпечну роботу Запорізької АЕС

Запорізької АЕС під загрозою нормального функціонування. (Фото: Вікіпедія)

Критична ситуація із забезпеченням стабільної роботи Запорізької АЕС створилася «завдячуючи» російським загарбники. Цим вони створили ставлять під загрозу її безпечне функціонування.

 

Як інформує УМ, про це Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило 3 червня в Телеграмі.

 

"На Запорізькій АЕС склалась критична ситуація щодо забезпечення стабільної та безпечної роботи станції. Практично відсутні запчастини та витратні матеріали", – ідеться в повідомленні.

 

За даними розвідки, під час захоплення станції випущений росіянами снаряд розірвався поблизу одного з енергоблоків, унаслідок чого стався витік оливи. Пошкодження усунули, однак персонал був змушений залити в контур відпрацьовану оливу.

 

На сьогодні робота на станції ведеться вахтовим методом. Тривалість вахти становить один тиждень.

 

Залучений в охороні об'єкта особовий склад російських військ, за інформацією розвідки, розміщений переважно в готелі "Україна" та у приміщеннях профілакторію станції. Також військові займають квартири евакуйованих громадян.

 

На станції діє суворий пропускний режим. У кожної чергової зміни вилучають практично всі особисті речі, особливо телефони.

 

Розвідка встановила, що російське "керівництво" АЕС вивчає можливість під’єднання її до енергосистеми росії. Утім, через технічні причини на цей час подібні рішення є неможливими.

 

Нагадаємо, що Запорізька АЕС із 4 березня тимчасово захоплена російськими військами. Водночас національна атомна енергогенерувальна компанія "Енергоатом" продовжує контролювати ЗАЕС з точки зору її експлуатації.

 

За даними очільника Енергоатому Петра Котіна, станом на кінець травня на Запорізькій АЕС перебували близько 500 російських солдатів, важка техніка, танки та вибухівка.

 

Як повідомляла УМ, представники МАГАТЕ перевірять у зоні відчуження об’єкти використання ядерної енергії та нададуть оцінку спроможності їх безпечного функціонування після звільнення від російських загарбників.