Коротко про особливості автоцивілки

18:15, 27.05.2022
Коротко про особливості автоцивілки

Одним із популярних видів автострахування є ОСЦПВ — страхування автоцивільної відповідальності.

З кожним роком все більше людей розуміють, що сучасний світ дуже непередбачуваний, і неприємності приходять звідти, звідки ніхто не очікував. Особливо це стосується ситуацій на дорогах, де буквально кілька секунд можуть перевернути усе.

 

Запобігти великим фінансовим втратам у таких ситуаціях може лише система страхування. Наші громадяни намагаються застрахувати своє здоров’я, нерухомість, автомобіль. Одним із популярних видів автострахування є ОСЦПВ — страхування автоцивільної відповідальності. Якщо у водія є такий поліс і він стане винуватцем ДТП, усі відшкодування потерпілим буде робити його страхова компанія, а не він.

 

Особливості поліса ОСЦПВ

 

Суть обов’язкового автомобільного страхування полягає в тому, щоб не залишити постраждалих в аварії без належної фінансової підтримки. На їх захист стає насамперед страхова компанія і Моторне (транспортне) страхове бюро України — організація, яка контролює діяльність усіх автострахувальників. Автоцивілка допоможе, якщо:

 

зафіксовані пошкодження транспортного засобу, що належить третій особі;

порушена цілісність нерухомого майна внаслідок дорожньо-транспортної пригоди;

люди отримали травми та каліцтва.

 

Максимальний розмір сум, що отримують потерпілі, зараз складає до 260 тис. грн — на лікування та відновлення здоров’я та до 130 тис. грн. на відшкодування матеріальних збитків. Суми значні, але вже зафіксовано непоодинокі випадки, коли цих грошей буває недостатньо. Таке відбувається при зіткненні з елітними автомобілями. І тоді різницю доводиться доплачувати з власної кишені.

 

Запобігти цьому дозволяє поліс добровільного страхування, що збільшує розмір компенсації до 500 тис. грн. А це вже зовсім інша сума, яка допомагає відчувати себе більш впевнено на дорозі.

 

Що таке електронний поліс

 

Уже четвертий рік поспіль водії в Україні мають можливість користуватися системою електронного страхування. Суть її в тому, що оформити такий поліс можна на сайті обраної компанії і отримати документ в pdf-форматі на пошту. Такий спосіб оформлення страховки має багато переваг:

 

на придбання документа достатньо виділити 15-20 хвилин. Саме стільки часу знадобиться на заповнення електронної форми, її перевірки, оплати;

е-поліс одразу потрапляє до бази Моторного (транспортного) страхового бюро України, що дозволяє відразу ним користуватися;

страховий договір в електронному форматі практично неможливо загубити. Файл можна зберегти на своєму смартфоні, планшеті. За необхідності його можна знову завантажити з електронної скриньки, куди його надсилає компанія;

якщо відбулася незначна аварія і обидва водії мають е-страховки, вони мають право оформити електронний європротокол і не викликати поліцію. Таким чином можна позбутися штрафу за скоєння ДТП.

 

Підкреслимо, що сьогодні е-поліс має таку ж юридичну силу, що і паперовий. До того ж інформація про нього є в додатку «Дія».

 

 

Як придбати страховий поліс

 

Оформити покупку онлайн можна наступним чином:

 

зайти на сайт страхової компанії, наприклад СК «VUSO»;

за допомогою спеціального онлайн-калькулятора розрахувати вартість автоцивілки;

внести інформацію про себе і свій автомобіль у спеціальну форму. Це дані про марку та модель машини, місце її реєстрації, об’єм двигуна, державний номер та ін.;

оплатити своє замовлення, отримати на електронну пошту страховку у вигляді PDF-документа.

 

Важливо пам’ятати — поліс ОСЦПВ збереже від фінансових втрат тільки у тому випадку, коли він був придбаний в надійній компанії. Прикладом такої організації є СК «VUSO» — лідер страхового ринку України. Усі її зусилля спрямовані на підтримку клієнтів і покращення сервісу.