США не сприймають продовольчий шантаж і не знімуть санкції з рф

18:55, 26.05.2022
США не сприймають продовольчий шантаж і не знімуть санкції з рф

США не знімуть санкціі з Росіі у відповідь на пусті обіцянки

Офіційний представник Держдепартаменту США Нед Прайс під час брифінгу заявив, що США відкидають усі пропозиції Росії відмінити застосовані санкцій в обмін на розблокування доступу до українських портів. 
 
Як інформує Україна молода, про це інформують на сайті Держдепу.
 
За словами Прайса, російські чиновники поширюють брехню і дезінформацію щодо питання продовольчої безпеки та глобального постачання продовольства. Незважаючи на ці заяви, санкції США не спричиняють перебоїв у експорті російської сільськогосподарської продукції, сказав представник Держдепу. 
 
Він пояснив, що санкції США були спеціально розроблені так, щоб дозволити експорт сільськогосподарської продукції та добрив з Росії.
 
«Тому ми, звичайно, не знімемо наші санкції у відповідь на пусті обіцянки, а порожні обіцянки ми вже чули від Російської Федерації. Я думаю, що маємо – усі мають — вагомі підстави скептично ставитися, коли чуємо різні обіцянки та пропозиції з боку Росії»,— сказав Прайс.
 
Він нагадав, що йдеться про країну, яка місяцями стверджувала, що не має наміру вторгнутися до свого сусіда та розв’язати жорстоку війну. За словами Прайса, саме Росія продовжує дестабілізувати світові продовольчі ринки через війну та власні експортні обмеження, які підвищили ціни на продукти харчування по всьому світу.
 
«Ми ніколи не санкціонували харчування. Ми ніколи не санкціонували сільськогосподарські товари з Росії. На відміну від Росії, ми не зацікавлені в тому, щоб використовувати їжу проти нужденних. Наші непродовольчі санкції залишаться в силі, доки Путін не припинить цю жорстоку війну проти суверенітету України»,— зазначив Прайс.
 
Він назвав жахливим те, що Росія прагне використовувати продукти харчування та енергію як зброю. 
 
Він додав, що найшвидше вирішення зростання цін на сировину і продукти харчування у світі — це «припинення війни, припинення блокування українських портів, припинення нападів на зернові елеватори та судна із зерном».
 
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав не піддаватися на шантаж Росії про "коридор" для українського врожаю через Чорне море в обмін на зняття санкцій. 

25 травня в МЗС РФ заявили, що готові були би надати гуманітарний коридор для експорту українського врожаю через Чорне море - в обмін на зняття санкцій та "розмінування Україною" акваторії Чорного моря, яку в перший місяць повномасштабного вторгнення замінувала сама Росія.
 
Як повідомляла УМ, Україна посіла перше місце в списку основних одержувачів озброєння від США, обійшовши Єгипет та Ізраїль.
 
Читайте також: Джо Байден, президент США ,підписав закон про виділення додаткових асигнувань Україні у 2022 році, який дозволяє застосувати з бюджету країни понад 40 мільярдів доларів з метою реагування на агресію рф проти України.