У Міноборони покоментували спрощену видачу паспортів рф на Запоріжжі та Херсонщині

17:22, 25.05.2022
У Міноборони покоментували спрощену видачу паспортів рф на Запоріжжі та Херсонщині

Операція «паспортизація»— Москва роздає українцям російські паспорти

Росіяни хочуть повністю взяти під контроль тимчасово окуповані території. У деяких містах уже роздають російські паспорти.
 
Як інформує Україна молода, про це заявила заступниця очільника Міноборони Ганна Маляр в ефірі телемарафону.
 
Вона прокоментувала підписання Путіним указу про спрощену видачу російських паспортів мешканцям деяких областей України.
 
«У нас частина території на сході та півдні тимчасово зайняті ворогом. Там він намагається встановити свій контроль, зокрема політичний. Встановити свою владу і провести так звані референдуми. Вони шукають різні шляхи, щоб ці території повністю взяти під контроль – не лише фізичний, а й адміністративний та політичний», – сказала Ганна Маляр. 
 
Вона додала, що у росіян не виходить зробити так, як у 2014-му, “бо наші громадяни, які там залишаються, чинять опір”.
 
Зокрема, мешканці тимчасово окупованих територій відмовляються користуватися адмінпослугами, що пропонує окупант, як і від роботи на окупанта, використання їхньої валюти та сплати податків в казну росіян. 
 
За словами Маляр, наразі “російським військам дуже складно там встановлювати свою владу”. Але вони таку мету собі поставили та намагаються це зробити.
 
«Треба розуміти, що у нас є ССО, на які законом покладене завдання працювати у тих випадках на тимчасово окупованих територіях, і ми не можемо розголошувати, що саме вони роблять, та як працюють.
Але з іншого боку, ви можете бачити результати. Приміром, ті “референдуми”, які намагалися провести російські окупанти – поки що не провели, бо їм це не вдається»,— зазначила вона. 
 
Відомо, що 25 травня Володимир Путін підписав указ про спрощене надання громадянства РФ для мешканців Херсонської та Запорізької областей України. Документ із підписом Путіна опублікований на офіційному порталі правової інформації.
 
До цього таким «привілеєм» могли користуватися лише жителі захоплених 2014 року окремих районів Донецької та Луганської областей України. 
 
Сьогодні так звана «ДНР» дала старт для отримання паспортів РФ у Маріуполі
 
Як інформує Україна молода, про це написав у Telegram радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.
 
«Топ-новина про паспорти Росії для Херсона і Запоріжжя не буде повною, якщо не додати що саме сьогодні так звана «ДНР» дала старт для Маріуполя та наново окупованих територій Донецької області отриманню російських паспортів без отримання паспорту так званої «ДНР». Фактична анексія зокрема Маріуполя почалась», – написав Андрющенко.
 
Раніше уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що окупанти змушували українців приймати громадянство невизнаної квазідержави «ЛНР». А у Маріуполі окупанти видавали новонародженим свідоцтва «ДНР».
 
Додамо, що ще у квітні стало відомо – Росія переселяє українців з тимчасово окупованих територій аж до Сибіру.
 
У кінці квітня омбудсменка Людмила Денісова заявила, що виявила майже тисячу співвітчизників в Республіці Чувашія. Українці заявили, що дуже хочуть залишити Росію і повернутися до України чи принаймні виїхати до ЄС.
 
Як повідомляла УМ, автомобільні номери із зображенням гербу Запоріжжя зразка 1811 року та написом TVR, що має означати Таврійську губернію роздають місцевим жителям російські загарбники.