Зеленський попереджав Дуду про вторгнення рф ще 23 лютого

14:06, 20.05.2022
Зеленський попереджав Дуду про вторгнення рф ще 23 лютого

Дуда підтримує Україну та сподівається на нашу перемогу у війні з російськими агресорами

Під час візиту до Києва президента Польщі Анджея  Дуди 23 лютого президент Володимир Зеленський сказав що росія повномасштабно атакує Україну в найближчі години.
 
Як інформує Україна молода, про це Дуда заявив виданню Polska Times.
 
«Я був у Києві за кілька годин до нападу, і ми залишили Україну буквально за кілька годин до нього. На прощання Зеленський сказав мені: Анджею, може, бачимось востаннє…я впевнений, що Україна буде атакована впродовж найближчих кількох годин»,—розповів президент Польщі.
 
Дуда назвав ту зустріч дуже зворушливою.
 
«Я почув від нього: «Росіяни думають, що ми не воюватимемо, але вони помиляються. У нас є досвідчені солдати, які воюють 8 років, добре знаються на боях. Це зовсім інша Україна та зовсім інша українська армія, ніж та, що була у 2014 році»,– розповів він.
 
Президент Польщі Анджей Дуда додав, що війна росії проти України, мала б завершитися поверненням Києву всіх захоплених територій.
 
«Я хотів би, щоб війна закінчилася поверненням Україною всіх територій у межах міжнародно визнаних кордонів»,—заявив Дуда.
 
Він назвав це надзвичайно важливим питанням для себе, безпеки Польщі і майбутнього.
 
«Це означало б, що у політичному сенсі Україна виграла цю війну. Я дуже на це розраховую, намагаюся всіляко підтримувати, бо вважаю, що це справедливо і так має бути»,- заявив Дуда.
 
Він додав, що хотів би, аби Україна змогла відбудувати зруйновану інфраструктуру. Президент РП висловив готовність допомагати в цьому, і щоб Україна функціонувала у своїх кордонах як «велика процвітаюча країна, сусід Польщі, друг і союзник на майбутнє».
 
Дуда також зазначив, що в нього склалися дуже добрі особисті відносини з Президентом України Володимиром Зеленським.
 
«Володимир каже, що я його друг. Я теж вважаю його своїм другом. Нас пов’язує сильний зв'язок, який за час цієї війни сформувався на винятково твердому фундаменті»,—констатував Дуда.
 
Він підкреслив, що завдяки цьому сподівався на початок діалогу щодо розв’язання складних історичних проблем між польським та українським народами.
 
Президент Польщі також визнав, що в перші дні війни він побоювався за життя Зеленського, відтак їхні розмови в ці дні були щоденними.
 
Як повідомляла УМ, Президент України Володимир Зеленський вважає, що Польща та країни Балтії є справжніми друзями України й завжди перші у підтримці нашої держави.