Червоний Хрест зареєстрував сотні бійців на виході з Азовсталі

16:02, 19.05.2022
Червоний Хрест зареєстрував сотні бійців на виході з Азовсталі

З окупованого Маріуполя вивозять захисників міста

Міжнародний  комітет Червоного Хреста заявив, що команда організації зареєструвала «сотні українських військовополонених на заводі «Азовсталь» у Маріуполі». Процес було запроваджено на прохання обох сторін.
 
Як інформує Україна молода, про це йдеться у заяві МКЧХ. 
 
У вівторок 17 травня МКЧХ на прохання сторін почав реєстрацію бійців, які залишають завод «Азовсталь»,  у тому числі поранених. Операція продовжилася в середу і ще тривала в четвер, тобто 18-19 травня. 
МКЧХ не перевозить військовополонених до місць їх утримання.
 
Процес реєстрації, якому сприяв МКЧХ, передбачає заповнення форми з особистими даними, вказуючи ім’я, дату народження та найближчих родичів. Ця інформація дозволяє комітету відстежувати тих, хто був захоплений, і допомагати їм підтримувати зв’язок зі своїми сім’ями.
 
Відповідно до мандата, наданого МКЧХ державами згідно з Женевськими конвенціями 1949 року, комітет повинен мати негайний доступ до всіх військовополонених у всіх місцях їх утримання. МКЧХ має бути дозволено опитувати військовополонених без свідків, а тривалість і частоту цих відвідувань не повинні надмірно обмежувати. 
 
Коли дозволяють обставини, кожна сторона конфлікту повинна зробити  все можливе для пошуку та збору загиблих, додають в організації.
 
МКЧХ «підтримує конфіденційний діалог зі сторонами конфлікту щодо їхніх зобов'язань за міжнародним гуманітарним правом».
 
«Червоний Хрест» не повідомляє, скільки точно бійців з «Азовсталі» зареєстровано.
 
Раніше цього дня російські пропагандисти з «РИА Новости» заявили, що представники Києва та «Червоного хреста» відвідали полонених українських бійців та переконалися, що їх «утримують у нормальних умовах».
 
За твердженням Міноборони Росії, за попередню добу з «Азовсталі» вийшов ще 771 боєць полку «Азов», а загалом із 16 травня «в полон здалися» 1730 бійців, у тому числі 80 поранених. 
18 травня повідомлялося, що з заблокованого заводу вийшли 959 бійців. 
 
Поплічник окупантів з ОРДО Денис Пушилін у четвер вранці заявляв, що більше половини українських військових, які перебували на "Азовсталі", вже «склали зброю».
 
Як відомо, Маріуполь був заблокований російськими військами 1 березня. З кінця квітня захисники Маріуполя заблоковані на заводі "Азовсталь": це представники полку Нацгвардії "Азов", морські піхотинці, прикордонники, поліцейські. Вони просили світ про порятунок: морпіхи – про «екстракцію»,  «Азов»– хоча б про евакуацію поранених бійців.
 
Мирних жителів евакуювали, але всі варіанти евакуації бійців Росія відкидала довгий час, хоча Туреччина готова була вивезти їх морем і гарантувати, що до кінця війни ті не братимуть участі в бойових діях в Україні. 
 
14 травня боєць із позивним "Поліція" розповів, що на "Азовсталі" є близько 600 поранених, майже немає медикаментів, води та їжі. Дружини захисників Маріуполя закликали світову спільноту домагатися звільнення всього гарнізону, а не лише важкопоранених.
 
16 травня росіяни продовжували спроби зайти на завод чи заблокувати вихід із бункерів "Азовсталі", а потім заявили, що нібито домовилися з українськими захисниками про вивезення поранених бійців на окуповану територію.

У Генштабі ЗСУ заявили, що гарнізон "Маріуполь" виконав бойове завдання і тепер командири мають наказ зберегти життя особового складу. У Міноборони пояснили, що немає іншого варіанту порятунку захисників з "Азовсталі", окрім як вийти до противника.

Західні ЗМІ повідомляли, що 17 травня з "Азовсталі" виїхали щонайменше 7 автобусів з українськими бійцями під контролем російських окупантів. 256 захисників, включно з 51 пораненим, вивезли в колонію в Оленівці. Українських бійців будуть допитувати.
 
Як повідомляла УМ, Міністерство оборони Росії заявило, що минулої доби з підземель заводу "Азовсталь" у Маріуполі вийшов ще 771 український військовий. Усього ж з 16 травня евакуювалися 1730 людей.