Рашисти втратили майже усіх військових під час форсування Сіверського Донця

15:02, 16.05.2022
Рашисти втратили майже усіх військових під час форсування Сіверського Донця

Збройні сили України завдали нищівних втрат росіянам при спробі перейти Сіверський Донець

Російська 74-та мотострілецька бригада втратила 485 з 550 військових під час спроби перетнути річку Сіверський Донець під Білогорівкою, понад 80 одиниць їхньої техніки отримали пошкодження.
 
Як інформує Україна молода, це пише американський Інститут вивчення війни (ISW).
 
Дослідники кажуть, що російські війська припустилися серйозних тактичних помилок під час спроби форсування річки Сіверський Донець з боку Кремінної. Вони хотіли оточити українські сили в районі Рубіжного з північного заходу, але 11 травня українська артилерія знищила російські понтонні мости та щільно сконцентровані навколо них війська і техніку. 
 
Науковці нагадали, що ця ж 74-та бригада 8 березня вже робила спроби форсування Десни на Чернігівщині, але тоді не зазнала такого розгрому.
 
Після невдач під Білогорівкою проросійські Telegram-канали із близько 300 тисячами підписників почали критикувати російський генштаб за те, що він не навчився на минулих бойових помилках, а також російську цензуру, яка позбавляє можливості бути обізнаним у ситуації на фронті. 
 
Водночас інші проросійські Telegram-канали розкритикували повільні темпи російських наступальних операцій у північній частині Харківської області, частково звинувативши в цьому неефективну повітряну розвідку та поганий моральний дух російських збройних сил.
 
Під Білогорівкою 8 травня окупанти намагалися створити міцну переправу, щоб перекидати свою техніку та військових на той бік, де тримають оборону ЗСУ, і навіть встигли поставити понтонні переправи. Українські військові почали зачищати Білогорівку, куди змогли зайти російські окупанти понтонним мостом, який потім знищили ЗСУ.
 
Зрештою 13 травня стало відомо, що українські військові 80 окремої десантно-штурмової бригади вже зірвали 9 намагань російсько-окупаційних військ переправитися через річку Сіверський Донець на Луганщині, знищивши цілу батальйонно-тактичну групу окупантів.
 
Згодом The New York Times повідомив, що втрати російсько-окупаційних військ, які намагалися перетнути річку Сіверський Донець у Луганській області, є одними з найбільших від початку війни. Видання зауважує, що такі втрати спричинили в росії відчуття катастрофи, попри жорстко контрольований кремлем інформаційний простір. 
 
Як відомо,  захисники відбили 93 ворожих атаки у Донецькій та Луганській областях за минулий тиждень.
 
Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що фантазії рф зустрілися з реальністю, тому що російські окупанти зосередилися лише на Луганщині через брак сил на інші напрямки.
 
Як повідомляла УМ, війська на Луганщині зазнають втрат та відступають на підступах до Сєвєродонецька, але не зупиняються. Для стримування ворога ЗСУ підірвали залізничні мости між Рубіжним та Сєвєродонецьком.