Україна може обійтися без ПДЧ на шляху до НАТО – Крістіна Квін

12:38, 16.05.2022
Україна може обійтися  без ПДЧ на шляху до НАТО – Крістіна Квін

Тимчасова повірена США в Україні Крістіна Квін обнадіяла українців щодо вступу в НАТО.

Крістіна Квін, тимчасова повірена США в Україні вважає, що Україна має шанс стати членом НАТО без етапу Плану дій щодо членства – як Фінляндія та Швеція, тому що це не обов'язкова частина процедури вступу.

 

Як інформує УМ, про це вона сказала в інтерв’ю «Європейській правді».

 

"Що стосується можливості вступу Фінляндії без ПДЧ, то План дій щодо членства ніколи не був юридичною вимогою для приєднання до НАТО, а отже, Україна також може вступити до Альянсу без ПДЧ. Однак я би не називала це скороченою процедурою", - зазначила тимчасова повірена.

 

Вона зауважила, що ПДЧ – це механізм, який дозволяє державі-члену досягнути вимог для сумісності, і якщо якась держава вже відповідає усім вимогам – План дій щодо членства стає непотрібним.

 

"Тому як Україна, так і будь-яка інша держава не має отримувати План дій щодо членства та виконувати його у разі, якщо ви загалом будете відповідати більшій частині вимог", - сказала Крістіна Квін.

 

Зазначимо, у рішенні Брюссельського саміту НАТО у червні 2021 року підтвердили рішення Бухарестського саміту 2008 року про те, що Україна у майбутньому стане членом Альянсу через План дій щодо членства.

 

Про результати саміту 2021 року читайте у статті Грузинський план для України: чому саміт НАТО став перемогою Києва та дивіться у відеопоясненні ЄвроПравди.

 

Очікується, що Фінляндія та Швеція подадуть заявки на вступ до НАТО вже 17 травня.

 

Як повідомляла УМ, Генсек НАТО Єнс Столтенберг переконаний, що Україна може перемогти у війні з росією.