У Чорне море вийшли 6 півдводних човнів рф з крилатими ракетами

13:35, 14.05.2022
У Чорне море вийшли 6 півдводних човнів рф з крилатими ракетами

Усі підводні човни Чорноморського флоту рф перебувають у морі в повній бойовій готовності

Вперше в історії Росія вивела з окупованого Севастополя всі діючі підводні човни Чорноморського флоту на бойові завдання в морі. 
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє «Крим.Реалії».
 
За даними кореспондента видання, наразі у Південній бухті Севастополя причали, біля яких зазвичай стоять підводні човни, порожні. 
 
«Всі підводні човни Чорноморського флоту виконують поставлені завдання за межами місць базування. Жодного підводного човна на базі немає»,— йдеться в повідомленні. 
 
Старший офіцер бригади підводних човнів ЧФ капітан 1 рангу Анатолій Варочкін зазначив, що це безпрецедентний випадок, якого немає ні на флотах Російської Федерації, ні на флотах іноземних держав.
 
За його словами, такий формат бойового чергування практикується в світі вперше.
Він додав, що всі шість сучасних підводних човнів виконують різні завдання в морі.
 
Загалом у складі Чорноморського флоту РФ є шість підводних човнів проєкту «Варшавянка»: Б-261 «Новоросійськ», Б-237 «Ростов-на-Дону», Б-262 «Старий Оскол», Б-265 «Краснодар», Б-268 «Великий Новгород» та Б-271 «Колпіно». 
 
Підводні човни проєкту 636 «Варшавянка» (за кодифікацією НАТО – Improved Kilo) – тип багатоцільових дизель-електричних підводних човнів. При оптимальному режимі ходу човен здатний пройти під водою до 400 миль, а загальна дальність його плавання досягає 7500 миль. Автономність становить 45 діб. 
 
Довжина такого човна становить 73,8 метра, найбільша ширина – 9,9 метра, а надводна водотоннажність – 2350 тонн. Для управління таким підводним кораблем необхідний екіпаж чисельністю 52 особи. 
 
Крім мінно-торпедного озброєння, підводні човни типу «Варшавянка» несуть крилаті ракети типу «Калібр», що застосовуються по морських і наземних цілях. Кожен з цих підводних човнів озброєний чотирма такими ракетами.
 
Зазначимо, що в кінці квітня російське Міністерство оборони вперше підтвердило, що використовує підводні човни для завдання ракетних ударів по території України.
 
Нагадаємо при цьому, що в результаті влучання ракети "Калібр" у житлову багатоповерхівку в Одесі 23 квітня, за словами президента Володимира Зеленського, загинули вісім людей та ще до двох десятків постраждали. Серед загиблих була тримісячна дівчинка, її мати та бабуся. 
 
Як повідомляла УМ, Одеса зазнала чергового масованого обстрілу ракетами. Обстріл російськими окупантами міста призвів до руйнувань та загибелі людей.