Польща не підтримає мирну угоду про здачу території України

18:12, 01.05.2022
Польща не підтримає мирну угоду про здачу території України

Польща не підтримає мирні угоди росії з Україною у обмін на українські територіі

Польща поряд з іншими країнами на прохання Києва готова стати гарантом безпеки України. Однак Варшава водночас не підтримає жодної мирної угоди, яка означатиме втрату Україною своєї території. 
 
Як інформує Украіна молода, про це в інтерв’ю Gazeta.pl заявив голова Бюро міжнародної політики президента Польщі Якуб Кумох.
 
Як нагадав польський політик, Україна запропонувала Польщі приєднатися до групи країн, які будуть гарантами її безпеки. Відтак президент РП Анджей Дуда і польський уряд вирішили, що Варшава «не ухилятиметься від своєї відповідальності».
 
«Зараз ми обговорюємо проєкт угоди між Україною та державами-гарантами»,- констатував Кумох.
 
За його словами, якщо буде досягнуто мирної угоди, то Варшаву цікавить лише така, яка «гарантуватиме територіальну цілісність України та її незалежність і на неї погодяться українці».
 
«Ми не ухилятимемося від відповідальності, і я можу запевнити: не підтримаємо жодної мирної угоди, яка передала б Україну росії. Не місце Чемберлену (прем’єр-міністр Великої Британії, які пішов на поступки гітлеру в 1938 році – ред.)»,- підкреслив голова Бюро міжнародної політики президента Польщі.
 
Кумох зауважив, що росія хотіла би, щоб гарантії безпеки України були повторенням Будапештського меморандуму 1994 року, і Київ додатково визнав втрату Криму і Донбасу. Він назвав ці вимоги “смішними” і “нахабними”, враховуючи, що москва на початку агресії вимагала також демілітаризації України, армія якої зараз у боях розбила значну частину російських сил.
 
Міністр канцелярії президента РП підкреслив, що Польща, а також США та Велика Британія хочуть, щоб росія була витіснена з окупованої частини України. За його словами, ані Україна, ані Польща та низка інших країн не хочуть припинення вогню без відведення російських військ, оскільки це означатиме в перспективі чергову війну.
 
«Росіяни позначатимуть у себе на мапах: 2014 рік – Крим та частина Донецької та Луганської областей, 2022 рік – чергові здобутки. А путін залишить заповіт із фразою суворова: “мої потомки, прошу брати з мене приклад”. Відтак, так зване збирання руських земель триватиме»,—зауважив Кумох.
 
На його переконання, росію треба здолати, і вона повинна усвідомити, що політика мілітаризму та імперіалізму програла.
 
«Як до Німеччини після Другої світової війни прийшло протверезіння і вона стала важливим елементом європейської політики, так і росія, внаслідок поразки в Україні, мусить відмовитися від перспективи завоювань. Їй потрібно очиститися, як Німеччині»,—констатував Кумох.
 
На думку польського політика, те, що путін зараз робить в Україні, неможливе без підтримки у російському суспільстві. Тому весь цивілізований світ вимагає від росіян “трохи більшого, ніж сидіти тихо”.
 
На запитання, чи путіна буде коли-небудь засуджено, Кумох пікреслив, що він свого часу не вірив, що буде змога засудити експрезидента Сербії Слободана Мілошевича, а це вдалося.
 
«путін як політик уже в чомусь приречений, бо має репутацію злочинця. У політичному сенсі не має значення, сидітиме він чи ні. Я переконаний, що ця війна і ця поразка послаблять його владу, якщо не закінчать її»,—наголосив Кумох.
 
Польський міністр висловив упевненість, що Україна переможе у війні з росією, а Польща буде одним із найважливіших партнерів Києва, який після війни допомагатиме відбудувати Україну.
 
Якщо треба буде, то Захід повинен постачати Україні зброю упродовж років, вважає Кумох. А росія має усвідомити, що вона не витримає протистояння в економічному плані.
 
Як повідомляла УМ, Президент України Володимир Зеленський вважає, що Польща та країни Балтії є справжніми друзями України й завжди перші у підтримці нашої держави.
 
Читайте також: Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Варшава готова прийняти на лікування поранених та хворих мирних жителів Маріуполя Донецької області.
 
Понад 200 пострадянських танків T-72 Польща передала Україні для боротьби з російським окупантом. Такої кількості техніки достатньо, щоб оснастити дві танкові бригади.