Як вносити до реєстру дані загиблих під час війни тварин

19:29, 28.04.2022
Як вносити до реєстру дані загиблих під час війни тварин

Внаслідок обстрілу російськими військами цивільної інфраструктури постраждало чимало фермерських господарств

Чимало фермерських господарств зазнали значних руйнувань та втратили худобу під час воєнних дій в Україні внаслідок навмисних ворожих обстрілів. 
Агентство з ідентифікації й реєстрації тварин надало  офіційне роз'яснення щодо подання даних на загиблих тварин внаслідок бойових дій.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба Асоціації виробників молока.
 
Падіж тварин, викликаний не хворобою чи випадковістю, а злочинними діями російських загарбників, потребує коректного кодування під час внесення даних до Єдиного державного реєстру тварин про причини вибуття.
 
Це здійснюється для того, щоб за такими кодами господарства мали можливість доводити причини втрат і претендувати на державну компенсацію чи підтримку для відновлення.
 
У разі падежу або загибелі з подальшою утилізацією тварини в господарстві юридичної особи власник чи утримувач худоби, відповідальна особа господарства зобов’язані:
внести до паперової форми книги обліку тварин (за наявності) та паспорта тварини дату встановлення факту падежу, причину і дату утилізації;
 
надіслати до адміністратора Реєстру тварин впродовж 5 робочих днів засвідчений держустановою (закладом) ветеринарної медицини заповнений паспорт тварини для внесення до Реєстру тварин інформації про падіж (загибель), утилізацію тварини.
 
При заповненні паспорта ВРХ на загиблу тварину причиною вибуття зазначити код 27 — загибель (падіж), а в полі «Особливі відмітки» — що загибель худоби сталася внаслідок бойових дій, підкреслили в АІРТ.
 
Для швидкого злагодженого подання і реєстрації у ЄДРТ даних щодо втрати худоби внаслідок бойових дій господарствам радять звертатися до структурних підрозділів АІРТ за місцем їхнього розташування.
 
Як повідомляла УМ, держава виплатить громадянам компенсації, у яких внаслідок російської агресіі,  житло виявилося знищене або пошкоджене. При чому оплату отримають щонайбільше за 150м2. Вартість 1 м2 площі рахуватимуть за методикою, яку розробить Кабінет Міністрів.