На Донбасі ЗСУ минулої доби відбили декілька ворожих атак

09:09, 19.04.2022
На Донбасі ЗСУ минулої доби відбили декілька ворожих атак

Окупанти відновили активні бойові дії на Донбасі. (Фото: DEFENSE EXPRESS)

Українські захисники в понеділок, 18 квітня, на території Донецької та Луганської областей відбили сім атак ворога, знищили десять танків, вісімнадцять одиниць броньованої та вісім одиниць автомобільної техніки, одну артилерійську систему, а також міномет противника з розрахунком.

 

Як інформує УМ, про це у вівторок, 19 квітня, Генеральний штаб Збройних сил України повідомив у Фейсбуці.

 

За оперативною інформацією, станом на 06:00 19 квітня, противник намагається продовжувати наступальні дії у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей, а також утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом.

 

"На Донецькому і Таврійському напрямках російські окупанти активізували наступальні дії уздовж всієї лінії зіткнення. Основні зусилля ворога зосереджені на прориві оборони наших військ у Луганській та Донецькій областях, а також встановленні повного контролю над містом Маріуполь. У Запорізькій області триває зосередження підрозділів окупаційних військ у визначених районах", — йдеться в повідомленні.

 

Також у Генштабі ЗСУ зазначають, що у Слобожанському та Донецькому операційних районах агресор проводить наступальні та штурмові дії на окремих напрямках. Ворог продовжує перекидання озброєння, військової техніки до України з центральних і східних регіонів російської федерації. Поряд з бойовими підрозділами здійснює перекидання підрозділів забезпечення.

 

На Слобожанському напрямку противник визначеним складом сил продовжує часткове блокування міста Харкова. За наявною інформацією, з метою організації системи протиповітряної оборони наступального угруповання, ворог здійснює перекидання додаткових зенітних ракетних дивізіонів ЗРК “Тор” до Харківської області. Водночас, у прикордонних з Україною районах Бєлгородської області, для прикриття основних пунктів управління, а також тилових районів розгорнуто зенітні ракетні дивізіони С-400 та С-300.

 

На Ізюмському напрямку ворог веде наступальні дії на лівому березі річки Сіверський Донець. Для підтримки наступальних дій угруповання на зазначеному напрямку противник створив систему основних та запасних вогневих позицій для реактивної та ствольної артилерії.

 

На Південнобузькому напрямку основні зусилля ворог зосереджує на виході до адмінмежі Херсонської області. З метою покращення тактичного положення окупанти намагаються вести наступальні дії в районі населеного пункту Олександрівка. Противник не припиняє обстріли цивільних об’єктів у місті Миколаєві.

 

Загалом в Генштабі ЗСУ наголошують на тому, що ракетно-авіаційні удари по цивільних об’єктах не припиняються на всій території України. Протягом попередньої доби відбулась активізація завдання ракетних ударів по об’єктах у західних областях.

 

За наявною уточненою інформацією, втрати 126-ї бригади берегової оборони чорноморського флоту складають до 75%. 810-а окрема бригада морської піхоти чорноморського флоту втратила 158 військовослужбовців вбитими, близько 500 пораненими, а 70 осіб вважаються зниклими безвісти.

 

Також зазначається, що значна частина військовослужбовців зазначених бригад написала рапорти на відмову від участі у так званій "спеціальній операції".

 

Додамо: Генштаб ЗСУ в понеділок підтвердив, що загарбники рф продовжують формувати в Ростовській області додаткові підрозділи і планують це завершити до 24 квітня, у Бєлгородській – розгортають вертолітні майданчики. Водночас Генштаб ЗСУ фіксує ознаки початку наступальної операції на сході України.

 

Як повідомляла УМ, президент України Володимир Зеленський констатує, що російські війська розпочали битву за Донбас, до якої давно готувались.