На Запоріжжі росіяни намагаються «мобілізувати» українців на фронт

13:02, 12.04.2022
На Запоріжжі росіяни намагаються «мобілізувати» українців на фронт

В селах у Мелітопольському районі окупанти проводять обшуки у помешканнях людей. (facebook.com/riamelitopo1)

Російські загарбники шукають чоловіків призовного віку та примусово відправляють їх до так званих «військкоматів» в окупованих районах півдня Запорізької області.

 

Водночас, багатьох українських поліцейських в окупованих містах і селах залякують погрозами на адресу їхніх родин та створюють з них загони так званої "народної міліції".

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Запорізька обласна військова адміністрація у вівторок.

 

«На тимчасово зайнятих росіянами територіях Запорізької області діють мобільні патрулі та пости з числа мобілізованих мешканців тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей.

 

Окрім того, окупанти проводять рейди комунальними закладами для виявлення чоловіків призовного віку та примусово відправляють їх до військкоматів. З числа українських поліцейських, через залякування та тиск на їхніх близьких та родини, окупанти створюють загони так званої «народної міліції», - йдеться у повідомленні.

 

Також зазначається, що у Мелітопольському районі окупанти проводять обшуки у помешканнях людей – шукають зброю, документи, запаси харчів.

 

Крім цього, загарбники намагаються отримати інформацію про воїнів АТО/ООС, військовослужбовців ЗСУ, співробітників правоохоронних органів України.

 

                                                                          Загарбники видають колаборантам зброю. 

 

Складною є ситуація в Енергодарі – окупанти намагаються повністю ізолювати місто, ввести в ньому свої порядки, призначають керівників комунальних установ і змушують підприємців отримувати спеціальні дозволи на діяльність, аби повністю її контролювати або заборонити.

 

У своїх пабліках в соцмережах загарбники розповсюджують неправдиву інформацію про те, що ЗСУ нібито розбиті російськими військами.

 

Тим не менше окупанти намагаються «окопатися» та закріпитися на околицях Енергодара.

 

Ворог нав’язуює громадянам України оформлення соціальних виплат, зокрема російських пенсій.

 

У Гуляйполі тимчасово немає зв'язку через несправність генератора, що забезпечував роботу мобільної мережі. За словами міського голови Сергія Ярмака, зараз тривають ремонтні роботи.

 

Російські окупанти розміщують живу силу і техніку у житловій забудові та центральних районах захоплених міст і сіл Запорізької та Херсонської областей. Також є випадки ведення ворогом бойових дій в цивільному одязі.

 

Влада області підкреслює, що на Запоріжжі точаться запеклі бої, але українські захисники утримують позиції, а на деяких напрямках відтісняють ворога, тож ситуація залишається контрольованою.

 

«Ми пам'ятаємо всіх - і полеглих, і живих. Битва за кожне місто і село нашої Запорізької області варта окремої книги. Кожен військовий і цивільний, хто чинив та чинить  спротив окупанту, вартий окремої розповіді. Тому, зберігаємо спокій  і тримаємо оборону, витісняючи ворожі війська на всіх напрямках у Запорізькій області. Підтримуємо наших захисників та захисниць. Разом переможемо!», - додали у ОВА.

 

Як повідомляла "УМ", російські пропагандисти розповсюджують брехливі фейки про те, що українські солдати нібито масово «здаються в полон» зі зброєю від союзників, і вона одразу переходить на озброєння армії рф.