У Маріуполі росіяни застосували проти оборонців хімічну зброю

01:38, 12.04.2022
У Маріуполі росіяни застосували проти оборонців хімічну зброю

Стійка біла батарея у Маріуполі. (t.me/polkazov)

Російські загарбники, яким не вдалося зломити дух оборонців Маріуполя і повністю окупувати місто, підло застосували проти них хімічну зброю.

 

Невідому отруту ворог скинув з безпілотника над «Азовсталлю», де героїчно утримують позиції захисники України.

 

Як інформує Україна молода, про це спочатку повідомив окремий загін спецпризначення «Азов», а згодом ці дані підтвердив лідер Нацкорпусу і засновник «Азову», екснардеп Андрій Білецький.

 

За даними бійців загону, окупанти використали проти українських військових та цивільних осіб в місті Маріуполь отруюючу речовину невідомого походження, яку було скинуто з ворожого БПЛА у понеділок пізно ввечері.

 

При цьому, в постражалих спостерігається дихальна недостатність, вестибуло-атактичний синдром. Наслідки використання невідомої речовини уточнюються.

 

За словами Білецького, хімічну зброю застосували над металургійним комбінатом  "Азовсталь", де сконцентровані останні захисники Маріуполя.

 

«Хімічна атака по Маріуполю означає тільки одне: росіяни не можуть взяти Маріуполь та українських захисників. Їм нічого не залишається, як використовувати невибіркову заборонену зброю», - наголосив лідер Нацкорпусу.

 

За його даними, наразі постраждало троє бійців загону «Азов». Але вони перебувають у задовільному стані.

 

Тоді як радник мера Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що поради щодо захисту у разі застосування хімічної зброї для Маріуполя не актуальні, адже в місті майже не залишилось вцілілих вікон чи приміщень, немає проточної води та санітарії.

 

                                                             Вулиці зруйнованого росіянами Маріуполя. 

 

Опосередковано на ситуацію відреагував в ніч на вівторок і Президент Володимир Зеленський, який нагадав, що світові лідери обіцяли швидше і жорсткіше реагувати, якщо рф застосує в Україні хімічну зброю.

 

«Сьогодні ж з боку окупантів пролунала нова заява, яка свідчить про підготовку ними нового етапу терору проти України та наших захисників. Один з рупорів окупантів заявив про те, що вони можуть застосувати хімічну зброю проти захисників Маріуполя. Розглядаємо це максимально серйозно.

 

Хочу нагадати світовим лідерам, що можливе застосування хімічної зброї російськими військовими вже обговорювалося. І вже на той час це означало, що потрібно реагувати на російську агресію значно жорсткіше і швидше», - сказав глава держави у відеозверненні.

 

Він нагадав, що Євросоюз почав обговорювати шостий санкційний пакет проти Росії.

 

«Час зробити цей пакет таким, щоб навіть слова про зброю масового ураження з російського боку більше не пролунало. Нафтове ембарго проти Росії – обов'язкове. Будь-який новий санкційний пакет проти Росії, який не торкатиметься нафти, буде сприйнятий у Москві з посмішкою», - сказав Зеленський.

 

Верховний Головнокомандувач додав, що ЗСУ могли б деблокувати Маріуполь, якби мали необхідну зброю, літаки й бронетехніку, однак вони цього не отримують у необхідній для завершення війни кількості.

 

«Якби ми отримали літаки й достатню кількість важкої бронетехніки, необхідну артилерію, ми б могли це зробити. Але... Все ще доводиться про це домовлятися. Все ще доводиться переконувати. Все ще доводиться витискати необхідні рішення», - сказав Президент.

 

І акцентував на тому, що наразі втрачається не тільки час, втрачаються життя українців: «Життя, які вже не повернути. І це – відповідальність і тих, хто досі тримає необхідну Україні зброю на складах. Відповідальність, яка назавжди залишиться в історії».

 

Раніше росіяни погрожували, що планують заблокувати українських бійців на території заводу "Азовсталь" у Маріуполі й застосувати проти них хімічну зброю.

 

Президент Джо Байден заявляв, що США дадуть відповідь, якщо путін застосує зброю масового знищення, зокрема хімічну, але відповідь залежатиме від ситуації.

 

Як повідомляла «УМ», Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив у понеділок, що військово-політичне керівництво робить все можливе й неможливе для оборони  Маріуполя. Але ця тема – не для публічних обговорень.

 

Тоді як українські морпіхи у Маріуполі, які героїчно тримають оборону, вважають, що їх вже «списали».