Ракетний удар по Краматорську з «Точки-У»: загинуло 50 людей

17:39, 08.04.2022
Ракетний удар по Краматорську з «Точки-У»: загинуло 50 людей

На вокзалі Краматорська перебувало 4 тисячі людей, більшість – жінки та діти. (Фото з відкритих джерел)

За попередніми даними влади Донеччини, внаслідок ракетного обстрілу залізничного вокзалу в Краматорську загинули 50 людей. Із них п’ятеро - діти.

 

Ворог наніс удар ракетами «Точка-У», а не «Іскандерами», як припускалося спочатку.

 

Як інформує Україна молода, нові дані про кількість жертв повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

 

«П’ятдесят загиблих, із них п’ятеро - діти. Таку кількість жертв маємо на цю годину внаслідок удару російських окупаційних військ "Точкою-У" по залізничному вокзалу Краматорська.

 

На цей момент до лікарень було доправлено 98 осіб. Очікуємо, що за медичною допомогою протягом одного-двох днів будуть звертатися й інші постраждалі, тож кількість жертв буде постійно змінюватися», - поінформував керманич Донеччини.

 

За його словами, з 98 поранених, які були доправлені до медзакладів, - 16 дітей, 46 жінок та 36 чоловіків. Дванадцятеро людей померли у лікарні. 38 людей загинули одразу на вокзалі.

 

Під час удару на вокзалі Краматорська перебувало 4 тисячі людей, більшість – жінки та діти. Саме цей вокзал був певним головним хабом в регіоні для евакуації, інформує Офісу генпрокурора.

 

На місці події працюють правоохоронці та рятувальники.

 

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни.

 

 

Заступник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко заявив під час телемарафону, що обстріл залізничного вокзалу в Краматорську - це чітко спланована провокація рф. За його словами, інформація про обстріл Краматорська в російських ЗМІ з'явилася на кілька хвилин раніше, чим про це стало відомо світу.

 

Пан Денисенко підкреслив, що росіяни заявляють, що у них немає "Точок-У", проте місяць тому під час навчань в Білорусі ЗС рф звітували, як вони тренуються стріляти з "Точки-У".

 

На його думку, є дві можливі причини обстрілу Краматорська.

 

"По-перше, щоб зомбувати своє населення про українських фашистів, які обстрілюють своїх людей. По-друге, перебити тему Бучі. Вони будуть на міжнародному рівні робити інформаційні атаки, щоб показати, як українська армія нібито стріляє по своїх", - підкреслив представник МВС.

 

У свою чергу міський голова Краматорська Олександр Гончаренко повідомив, що із залізничного вокзалу негайно вивезять комунальним і приватним транспортом усіх мешканців.

 

"Укрзалізниця" повідомила, що на станції Краматорськ поїзди не будуть зупинятися.

 

Мер Краматорська переконаний, що на вокзалі могли загинути всі 4000 мирних мешканців, які перебували там, якби ракета влучила в будівлю вокзалу, а не вибухнула б у повітрі.

 

На його думку, головною метою удару було посіяти паніку та зірвати плани української влади з безпечної евакуації населення.

 

До речі, міжнародні розслідувачі Conflict Intelligence Team (CIT) допускають, що ракета, яка вдарила по вокзалу Краматорська, могла прилетіти з окупованих Росією територій. Там також вважають неймовірним варіант "провокації України".

 

"На фотографії уламків добре видно ракетну частину (РЧ) ракети "Точка-У". По фотографії та відео можна визначити, що РЧ лежить у напрямку на північний схід, що означає, що ракета, можливо, прилетіла з заходу, південного заходу чи півдня", - йдеться у розслідуванні.

 

Як повідомляла «УМ», вранці 8 квітня російські окупанти атакували ракетами залізничний вокзал у Краматорську, у результаті чого загинули 50 людей та понад 100 отримали поранення.