Росія не згоджується відпускати українських цивільних бранців

16:24, 06.04.2022
Росія не згоджується відпускати українських цивільних бранців

В Україні перебуває близько 600 російських полонених

Загарбники не хочуть відпускати викрадених цивільних українців, а згоджуються їх міняти лише на цивільних росіян.


Як інформує Україна молода, про це повідомила віцепрем'єрка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещукпередає пресслужба міністерства. 


"В заручниках у росіян перебувають не лише військові, а багато цивільних українців. Це мери міст, журналісти, волонтери, священнослужителі, звичайні працівники, які ніколи не брали до рук зброю", - сказала Верещук.


Окупанти заявляють, що готові військових міняти лише на військових.


"У переговірників з російської сторони я постійно запитую, чи нам теж захоплювати росіян по всьому світу, щоб виставляти як обмінний фонд? Але ми не терористи і не пірати, тож так не діятимемо", - додала вона.


Верещук звинуватила Росію у порушенні міжнародного гуманітарного права.


"Обмін військових на цивільних заборонений Женевською конвенцією. Тому я звертаюся до міжнародної спільноти та правозахисних організацій з вимогою разом домагатися від окупантів звільнення українських цивільних людей. Це єдиний вихід в цій ситуації", – підсумувала віцепрем'єрка.


В Україні перебувають близько 600 російських полонених. 
 

Як повідомляла УМ,влада закликала жителів   «гарячих точок»  Харківської, Донецької та Луганської областей евакуюватися, доки ще є така можливість.